VALIKKO

Agrologien tietotaituri on Anssi Sirviö –  Kainuun Agrologit dominoi yhdistyskilpailua

Toista kertaa järjestetty agrologien tietotaituri -kilpailu kisattiin 13.4. sähköisessä ympäristössä. Kainuun Agrologien Anssi Sirviö vei voiton 24 pisteellä henkilökohtaisessa sarjassa. Toiseksi sijoittui Arto Pesola (22,5 pistettä) ja kolmas oli Katri Myry (22,5 p). Koska Pesolan ja Myryn pistemäärä oli sama, aika ratkaisi tulosjärjestyksen. Toiseksi sijoittunut Pesola vastasi 22 minuuttia nopeammin. Kainuun Agrologit voitti toistamiseen yhdistyskilpailun

Sotkamolainen maatalousyrittäjä Anssi Sirviö on agrologien v. 2023 Tietotaituri. (kuva: Anssi Sirviö)

joukkueella Anssi Sirviö, Samuli Leinonen ja Katie Halonen.

Kilpailu oli edellisvuotta tasaisempi ja sijoille 2.-8. sijoittuneet olivat kaikki 3 pisteen eron sisällä. Enimmäispistemäärä oli 30.

Sotkamolainen maito- ja mansikkatilallinen Anssi Sirviö lähti kisaamaan hetken mielijohteesta nähtyään facebook-kommentit.

-Oulun agrologien facessa oli kisasta jotain ja Kainuun agrologit jakoi sitä – siitä innostuin, että uudelleen voitto kotiin, Anssi Sirviö kertoi.

– Mielenkiintoinen kilpailu ja kohtuullisen haastavia kysymyksiä loppujen lopuksi. Uusiakin asioita itselle oli, mielenkiintoinen. Ja helppo hoitaa, kun ei tarvitse lähteä mihinkään.

Peltosalmelta 1999 agrologiksi valmistunut Sirviö on tehnyt koko työuransa maatalousalalla. Kisaan hän aikoo osallistua jatkossakin, jos tilan työt, 35 lypsävää ja kuusi hehtaaria mansikalla, sen sallivat. Lehmät meinaavat haitata harrastuksia, mies toteaakin.

Kainuun Agrologit dominoi

Kainuun Agrologit vei nimiinsä yhdistyskilpailun. Kainuulaisten voitto oli selvä 66 pisteellä. Toisesta sijasta käytiin tiukka kamppailu Oulun Seudun Agrologien ja Pirkanmaan Agrologien kesken. Oululaiset nappasivat hopeaa 1,5 pisteen turvin. Yhdistyskilpailussa huomioitiin 2-3 eniten pisteitä keränneen jäsenen henkilökohtaiset pisteet.

Kainuu dominoi kilpailua – myös osallistumisaktiivisuudella mitattuna. Kisaan kiteytyi kainuulaisten porukalla tekemisen meininki.

-Pikkupaineita oli, kun viime vuonna voitettiin ja lähdettiin puolustamaan voittoa. Yhdessä tekemällä porukalla päätettiin ottaa voitto kotiin, Kainuun Agrologien puheenjohtaja Maarit Hietanen iloitsi.

-Palkinnosta on apua meille ja se käytetään yhteisesti kainuulaisten agrologien hyväksi.

Osallistujamäärä kasvoi maltillisesti edellisvuodesta -agrologiopiskelijat eivät innostuneet kisaamaan

Agrologien tietotaituri-kilpailuun ilmoittautui yli 40 agrologia tai agrologiopiskelijaa. Sähköisesti toteutettuun kilpailuun osallistui 30 henkilöä, mikä on 25 % enemmän kuin vuosi sitten. Yksi vastaus hylättiin sääntöjen mukaisesti. Yhdistyskilpailussa toisistaan mittaa otti viisi agrologien jäsenyhdistystä. Määrä on yli kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna.

Tällä kertaa pilottikokeiluna olivat mukana agrologiopiskelijat, jotka kilpailivat ammattikorkeakouluittain paremmuudesta.

-Formaatti ei lyönyt itseään läpi agrologiopiskelijoiden keskuudessa – tai viesti ei tavoittanut opiskelijoita riittävän hyvin, sillä vain neljä agrologiopiskelijaa osallistui kilpailuun. Kaikki heistä olivat eri ammattikorkeakouluista, joten agrologiopiskelijoiden joukkuekilpailun kriteerit eivät täyttyneet, Laitinen harmittelee.

Tästä huolimatta tietotaituri-työryhmä päätti jakaa kannustuspalkinnon agrologiopiskelijalle. Opiskelijoista parhaan pistesaaliin keräsi Niclis Pylsy, joka on aloittanut agrologiopinnot SeAMKissa viime syksynä. Myös toiseksi ja kolmanneksi eniten pisteitä keränneitä Taija Hämeenkorpi ja Kuisma Kauppinen saavat liiton tuotepalkinnon.

Tietotaiturin palkitsemiset tapahtuvat Rokualla 1.7. järjestettävien kesäpäivien yhteydessä. Kilpailu sisälsikin kysymyksiä Pohjois-Pohjanmaan maanviljelyn erikoispiirteistä, tällä kertaa perunasta.

Ensi vuonna uudestaan

Kilpailu sai tälläkin kertaa positiivisen palautteen vastaajilta. 75 % osallistuisi kilpailuun jatkossakin sekä suosittelisi kilpailua agrologiystäville varauksetta, ja loput 25 % ehkä. Kysymysten määrä saisi olla vastaajien mukaan suurempikin.

Kilpailu saa jatkoa ensi vuonna. Agrologien Liiton puheenjohtaja Leea Sangi tiivisti ajatukset kisasta seuraavasti

-Tietotaituri hakee vielä paikkaansa ja palautekyselyn kommentit ja palautteet otetaan ilolla vastaan. Itseäni jännitti, että miten laatimiini kysymyksiin vastataan, kun sinne oli laitettu pari vastausvaihtoehtoa pilke silmäkulmassa. Harmittaa ettei opiskelijat uskaltautuneet lähtemään kisaan, mutta uusia tietotaiturikisoja tulee, joten rohkeasti mukaan!

Agrologien Liitto ja tietotaiturit-työryhmä kiittävät kaikkia kilpailijoita sekä kysymysten laadinnassa avustaneita asiantuntijoita!

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Anne Laitinen puh. 050 5143 711

Lue lisää täältä!

AGROLOGIEN TIETOTAITURI 2023 TULOKSET

Henkilökohtainen kilpailu:
I Anssi Sirviö 24 p (Kainuun Agrologit)
II Arto Pesola 22,5 p – 17 min (Oulun Seudun Agrologit)
III Katri Myry 22,5 p – 39 min (Pirkanmaan Agrologit)
IV Samuli Leinonen 21,5 p (Kainuun Agrologit)
V Katie Halonen 20,5 p (Kainuun Agrologit)
VI Liisa Leinamo 20 p – 25 min (Agrologit Uusimaa)
VII Toivo Jussila 20 p – 42 min (Kymenlaakson Agrologit)

Yhdistyskilpailu:
Kainuun Agrologit ry 66 p (Anssi Sirviö, Samuli Leinonen ja Katie Halonen)
2. Oulun Seudun Agrologit (51,5 p), 3. Pirkanmaan Agrologit (47,5 p), 4. Pohjois-Karjalan Agrologit (34 p – 27 min) ja 5. Kymenlaakson Agrologit (34 p – 56 min).

Tietotaiturin tuloksia löytyy lisää täältä!

Agrologien Liitto ja tietotaiturit-työryhmä kiittävät kaikkia kilpailijoita sekä kysymysten laadinnassa avustaneita asiantuntijoita!

Takaisin