Hallituksen budjettiesitys ei kelpaa luonnonvara-alalle
Tuore hallituksen budjettiesitys vuodelle 2017 saa moitteita luonnonvara-alalta. Hallitusohjelman painotukset olisivat saaneet näkyä paremmin myös käytännössä määrärahamitoituksessa.
Erityisen kipeää tekee määrärahojen puute neuvonnassa. Metsätalouden neuvonta ja lainvalvonta on Suomen Metsäkeskuksen vastuulla. Resursseja on vähennetty vuodesta toiseen.
– Rahoitustukianomusten käsittely ja käytön valvonta on vaikeuksissa, toteaa metsäalan asiantuntijoiden puheenjohtaja Håkan Nystrand. – Nämä ongelmat saataisiin pienellä, noin miljoonan euron lisärahoituksella, kohtuulliselle tasolle. Tämä ei mielestämme ole ylivoimainen satsaus metsien ja metsätalouden hyvinvointiin.
Myös Kemera-kannustimet huolestuttavat metsäasiantuntijoita.
– Kestävä Kemera –taso on noin 60 miljoonaa euroa vuodessa, sanoo Håkan Nystrand. – Eli lisärahaa tarvitaan neljä miljoonaa euroa.
Keskustelua Kemeran tulevaisuudesta on käyty jo pitkään. Kannustejärjestelmällä on metsäasiantuntijoiden mukaan iso merkitys puuntuotannon ja saatavuuden turvaamisessa jatkossakin.
– Kemera -tuen käyttöä on haitannut epätietoisuus kentällä ja lakimuutokset, jotka on tehty liian nopealla aikataululla, sanoo Håkan Nystrand
Luonnonvara-ala on pettynyt myös maatalouden neuvontaan esitettyyn määrärahaan. Tuoreessa budjettiesityksessä maaseudun elinkeinojen kehittämiseen tarkoitettuja määrärahoja ollaan vähentämässä peräti 41 prosenttia.
– Kun maatalous painiskelee vakavissa talousvaikeuksissa, ei neuvonnan määrärahojen raju leikkaus ole mitenkään perusteltua, arvioi Agrologien Liiton toiminnanjohtaja Esko Lappalainen.
– Neuvonnan tarve tiloilla on nyt suuri. Lisäksi maatilojen määrän vähentyessä neuvonnan matkakulut kasvavat.
Lisätietoja: METO – Metsäalan Asiantuntijat ry:n puheenjohtaja Håkan Nystrand, 040 761 5176 ja
Agrologien Liiton toiminnanjohtaja Esko Lappalainen, 040 5466 164
LUVA – Luonnonvarat on luonnonvara-alalla toimivien asiantuntijoiden ja osaajien kattojärjestö. Luvan jäsenjärjestöissä on noin 12 000 jäsentä. He työskentelevät luonnonvara-alalla mm. suunnittelijoina, neuvojina, esimiehinä, opettajina, tutkijoina, erityisasiantuntijoina, luonnon-, ympäristönhoidon ja maatalouden, maataloushallinnon sekä maatalouskaupan ja liikelaitosten eri tehtävissä, erilaisissa johtotehtävissä sekä itsenäisinä yrittäjinä. Myös luonnonvara-alan opiskelijajärjestöt voivat olla Luvan jäseniä. METO – Metsäalan Asiantuntijat ja Agrologien Liitto ovat Luvan jäseniä.
Takaisin