VALIKKO

In memoriam kunniapuheenjohtaja Veli Tegelberg 1938 – 2021

Saimme koskettavan suruviestin Puumalasta. METO – Metsäalan Asiantuntijat ry:n pitkäaikainen järjestöaktiivi ja vaikuttaja Veli Tegelberg on kuollut 01.11.2021 . Hän oli 83-vuotias, syntynyt Sulkavalla 1.6.1938.

Elämä Sulkavan Kuhakosken kylässä oli varsin vaatimatonta muun muassa isän menetyksen vuoksi. Veljensä kera Veli Tegelberg varttui ahkeraksi, ympäristöä ja maailmaa alati pohtivaksi.

Perhe muutti Juvalle Kaskiin kylään Velin ollessa muutaman vuoden ikäinen. Lahjakkuutta oli ja kiinnostus luontoon /metsään alkoi läheisten esimerkkiä noudatellen. Veli teki työuransa metsän parissa. Periksiantamaton, taitava ja päättäväinen, tiesi mitä tehdä ja sai myös aikaiseksi.

Pitkän työuranansa Veli aloitti Puumalassa Schauman Oy:n palveluksessa, mistä hän siirtyi Hackman–yhtiöön. Kesäisin 60-70-luvulla hän työskenteli hinaajalaivassa Saimaalla ja Puumalassa. Hackmanin lopettaessa siirtyi Veli muun henkilöstön mukana Enso-Gutzeit Oy:n metsäosastolle puunhankinnan tehtäviin, josta hän jäi eläkkeelle vuonna 2001.

Yhteiskunnallinen kiinnostus vei Tegelbergin myös järjestöelämään. Puoluepolitiikan lisäksi kiinnostus ja osallistuminen ammattijärjestötoimintaan oli hänen kiinnostuksensa kohteena vuosikymmenien ajan.

Metolaisiin järjestötehtäviin Veli valittiin Meton ensimmäisen kauden hallitukseen 1980 alkaen. Jo aiemmin hän toimi Metsäalan Työnjohtajaliiton hallituksessa. Hallitustason päättäjänä hän edusti kentän toimihenkilöitä kahden vuosikymmenen ajan. Hallituksen varapuheenjohtajajana ja työvaliokunnan jäsenenä hän toimi 1989-1997. Hallituksen jäsenenä hän kuului metsäteollisuuden työehtosopimuksen neuvottelijoihin. Metsäteollisuuden metsätoimihenkilöiden eli työnantajakohtaisen toimialayhdistyksen johdossa hän oli 1982-1989.

Kaiken lisäksi hän toimi vielä metsätoimihenkilöiden työttömyyskassan hallituksen puheenjohtajana kuuden vuoden ajan alkaen vuosina 1991-1996. Näiden kaikkien edellä mainittujen tehtävien yhdisteenä Veli oli tuolloin Meton keskeisimpiä vaikuttajia ja päätöksentekijöitä. Velillä oli isot saappaat.

Hän suhtautui edunvalvontaan realistisesti ja viileästi, eikä saavutusten hetkillä tuuletellut. Hän oli vastuullinen myös silloin, kun oli vaikeiden päätösten aika.

Veli oli toimelias, luki paljon, piti yhteyttä, otti kantaa ja osallistui. Hänen terävät ja suorasukaiset kommenttinsa sekä mielipiteensä tulivat tutuiksi etenkin Saimaan alueen Storalaisille. Kaikki tämä leppoisalla, mutta viiltävällä savolaisella huumorilla esitettynä.

Neuvottelujen yhteydessä useasti oli tilanne, jossa Veli viittasi rakastamaansa lukuharrastukseen, lainaten kirjallisuudesta sopivaa kohtaa kyseiseen asiaan liittyen.

Vapaa-ajan harrastuksista Veliä kiinnostivat myös metsästys ja kalastus.

Harrastuksiin kuuluivat myös lukuisat retket pohjoiseen. Patikoinnit Saariselän ja Levin maisemissa. Näitä matkoja hän teki pääasiassa rakkaan Sisko-vaimonsa kanssa ja ystävien seurassa. Retkillään Veli sytytti useasti luonnon helmassa nuotion, jossa valmisti nokipannullaan kahvia. Tulen ääreen rauhoittumisen tapaa hän halusi jakaa ystäviensä kanssa.

Veli ja hänen vaimonsa Sisko olivat 60 vuotta naimisissa. Velin lähipiiriin kuuluivat myös tytöt Jaana ja Riitta. Veli korosti aina Sisko-vaimon, ”parhaan elämänkaverin”, merkitystä – niin kiireisessä työelämässä kuin eläkkeellä iän karttuessa.

 

MATTI MALKAMÄKI
REINO MATTILA

Kirjoittajat ovat Meton eläkkeellä olevia pääsihteereitä ja Velin ystäviä.

Takaisin