VALIKKO

Jätä myrskytuhopuiden korjaus metsäammattilaisille

Aatu-myrsky riehui Tuusniemellä Pohjois-Savossa 23. kesäkuuta ja kaatoi hetkessä noin 30–50 000 kiintokuutiota puuta.

– Olin juuri jäämässä lomille, mutta loma siirtyi kahdella viikolla myrskyn myötä. Pyrimme nopeasti kartoittamaan tuhot sekä aloittamaan puiden korjuun, kertoo metsäasiantuntija Mikko Koistinen Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savosta.

Myrskyn runtelemasta puusta saatava tukkiprosentti on pieni. Koistisen mukaan vaurioituneet puut menevät valtaosin kuiduksi.

– Pahiten myrskyn runtelemilla tiloilla on jopa 30-50 hehtaaria metsää mennyt kerralla uudistettavaksi. Myrskytuhoja korjataan vielä pitkään, toteaa Koistinen.

Myrskytuhometsässä työskentely on erityisen vaarallista, koska puut ovat usein jännityksellä ja sahattaessa puu voi lähteä kovalla voimalla yllättäviin suuntiin. Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savon johtaja Pekka Sahlman muistuttaa, ettei metsänomistajan kannata lähteä miestyönä puita korjaamaan, vaan jättää korjuutyöt metsäammattilaisille.

Tänään perjantaina 13. elokuuta vietetään valtakunnallista tapaturmapäivää: www.tapaturmapaiva.fi

Turvallista perjantaita ja alkavaa viikonloppua kaikille!

Metsäasiantuntija Mikko Koistisen mukaan pahiten vaurioituneet alueet ovat Tuusniemellä Viitamäestä Tuusjärvelle ja Hoikan tietä myöten Laukka-ahoon. Myös Etelä-Tuusniemellä Juurikkamäessä ja Ruskilassa on paikoitellen melko pahoja tuhoja. Kuva: Jukka Väisänen
Kuva: Mikko Koistinen
Kuva: Mikko Koistinen
Kuva: Mikko Koistinen
Teksti: Tiina Eklund
Takaisin