VALIKKO

Lehdistötiedote: Jakeluvelvoitelaki kotimaisille elintarvikkeille tai kaupalta tulonsiirto maataloudelle?

Kesko antoi ”positiivisen tulosvaroituksen” lokakuussa ja S-ryhmän myynti kasvoi lähes 700 miljoonaa euroa. Molempien päivittäistavarakauppakonsernien liikevoitto oli satoja miljoonia euroja. Samaan aikaan kotimaiset maataloustuottajat ovat kriisissä ja maataloustuotannon jatkuvuus Suomessa uhattuna.

YK varoittaa nälänhädästä – kotimainen tuotanto on turvattava

Ukrainan sodan myötä maailman viljan, maissin ja auringonkukkaöljyn tuotannosta leikkautuu pois iso osa. YK:n World Food Programme (WFP) pääjohtaja David Beasley varoittaa tulossa olevasta maailmalaajuisesta nälänhädästä (22.3.2022).

– Tarvitsemme pikaisia toimia, joilla turvataan kotimainen maataloustuotanto, omavaraisuus ja huoltovarmuus. Ruoasta on tulossa pula, sanoo Leea Sangi, LUVA – Luonnonvarat ry:n varapuheenjohtaja ja Agrologien Liitto ry:n puheenjohtaja.

Suomen hallitus on esittämässä jopa 300 miljoonan euron tukipakettia maatalouden kriisiin.

– Tuki on tervetullutta, mutta se on hätäapu ja tekohengitystä elossa olosta kamppailevalle. Tarvitsemme rakenteellisia muutoksia, Sangi painottaa ja kysyy;

– Miksi maataloutta pitää tukea, kun kaksi seuraavaa porrasta, elintarviketeollisuus ja kauppa, tekevät hyvää tulosta?

Jakeluvelvoitelaki kotimaisille elintarvikkeille?

Kansallisesti säädetyllä lailla liikennepolttoainejakelijat on velvoitettu vuosittain toimittamaan kulutukseen tietyn vähimmäisosuuden uusiutuvia polttoaineita. Osuus nousee vuosittain.

– Vastaava laki olisi hyvä kotimaisille elintarvikkeille. Varmistaisimme kotimaisen ruoan osuuden kaupoissa, mikä on huoltovarmuutemme kannalta ensisijaista. Ilman ruokaa maamme toimintakyky lamautuu, herättelee Sangi.

– Nopea apu tuottajalle on jättää kaupan omat merkit hyllyyn. Näitä ovat mm. Pirkka, Rainbow, Xtra, Makula, Herkku ja Kotimaista. Ne kilpailuttavat käänteisesti tuottajan, eli halvin valitaan. Keskon ”Kiitos tuottajalle” -kampanja toi puolessa vuodessa maitotilallemme 43,50 euroa. Kyse on vain kaupan imagomarkkinoinnista, muistuttaa Sangi.

 

Lisätietoja: LUVA – Luonnonvarat ry:n varapuheenjohtaja Leea Sangi, p. 050 3715 528

 

LUVA – Luonnonvarat ry on luonnonvara-alan kattojärjestö. Jäseninä ovat Agrologien Liitto ry, METO – Metsäalan Asiantuntijat ry ja METO – Metsäalan Yrittäjät ry. Jäsenjärjestöissä on noin 10.000 jäsentä, jotka työskentelevät maa- ja metsätaloudessa, tuulivoiman ja luonnonsuojelun parissa ja monessa muussa luonnonvara-alan asiantuntijatehtävässä.

 

Tulisiko kotimaisten elintarvikkeiden tarjonta ja tuotanto turvata biopolttoaineiden jakeluvelvoitteen tavoin? Huoltovarmuuslakimme mukaan yhteiskunnan toiminta on turvattava, missä kotimainen ruoantuotanto on ensisijainen välttämättömyys.

Takaisin