VALIKKO

Luvan lehdistötiedote: Kunnallispoliitikko päättää – Saako possu pitää saparonsa?

LEHDISTÖTIEDOTE 19.3.2021 klo 10.00 JULKAISUVAPAA

Kunnallispoliitikko päättää,

SAAKO POSSU PITÄÄ SAPARONSA?

Turvallinen suomalainen ruoka on tuttu juttu, mutta moniko tulee ajatelleeksi, että Suomessa tuotantoeläimillä on keskimääräistä parempi olla.

– Suomessa ja Ruotsissa ei leikata possuilta niiden saparoita, kuten muualla Euroopassa tehdään. Stressaantunut sika syö toisen saparon. Suomessa sioilla on enemmän tilaa karsinassa.

Näin kertoo luonnonvara-alan asiantuntija, maitotilan emäntä Leea Sangi Limingasta. Hän toimii Agrologien Liiton puheenjohtajana.

– Lähiruoka tarkoittaa myös lyhyempiä kuljetusmatkoja, mikä säästää ilmastoa, Sangi muistuttaa.

Glyfosaatilla kypsytettyä viljaa – olkaa hyvä!

Suomessa ollaan hyvin tarkkoja glyfosaatin eli esimerkiksi Roundup:in käytön suhteen. Toisin on monessa muussa maassa.

– Etelä-Euroopassa vihreän viljan päälle ruiskutetaan glyfosaattia: vilja kypsytetään sillä. Haluatko sinä syödä glyfosaatilla kypsytettyä viljaa ja leipää? kysyy Sangi.

Norovirustartuntoja saatiin pari vuotta sitten ulkolaisista vadelmista. Ulkomaiset marjat onkin aina kypsennettävä ennen käyttöä.

– Kotimainen marja on puhdasta. Sen voi syödä vitamiineineen raakana. Sama on suomalaisen kananmunan kanssa – meillä ei ole salmonellaa, kuten muualla, Sangi muistuttaa.

– Kunnallispäättäjä voi varmistaa, että kunnan kouluissa syödään turvallista ruokaa, Sangi muistuttaa.

Leea Sangi esiintyi torstaina 18.3.2021 LUVA – Luonnonvarat ry:n kuntavaaliseminaarissa, jossa keskusteltiin kunnallispäättäjien mahdollisuuksista vaikuttaa luonnonvara-alan asioihin.

Lisätietoja:

puheenjohtaja Leea Sangi, Agrologien Liitto ry, LUVA – Luonnonvarat ry:n
varapuheenjohtaja, p. 050 3715 528, sangileea@gmail.com

LUVA – Luonnonvarat ry on luonnonvara-alan kattojärjestö, jossa jäseninä ovat Agrologien Liitto ry, METO – Metsäalan Asiantuntijat ry ja METO – Metsäalan Yrittäjät ry. Jäsenjärjestöissä on noin 10.000 jäsentä, jotka työskentelevät maa- ja metsätaloudessa, luonnonsuojelussa, vesi- ja tuulivoiman parissa ja monessa muussa luonnonvara-alan asiantuntijatehtävässä, yrittäjinä tai opiskelijoina.

Takaisin