VALIKKO

Maatalouden aika – Sarka-museon uusi näyttely vie 3000 vuoden aikamatkalle

Suomen maatalousmuseo Sarka avaa uuden perusnäyttelyn huhtikuun lopulla. Maatalouden aika -niminen näyttely vie kävijän 3000 vuoden aikamatkalle suomalaisen maatalouden historiaan ja nykypäivään.
Maatalous on lähellä meitä kaikkia. Maataloudessa tuotetaan ruokamme. Maatalous muokkaa ympäristöämme. Maatalouden aika -näyttely kertoo näistä aiheista mieleenpainuvalla, kokemuksellisella ja ajatuksia herättävällä tavalla. Alueellisen ja ajallisen kattavuutensa ansiosta näyttely on kansallisesti merkittävä kokonaisuus. Tutkimukseen perustuvan ajantasaisen tiedon ja siihen liittyvien esineiden lisäksi esiin nostetaan yksittäisen ihmisen kokemusmaailma suhteessa maataloustyön historiallisiin vaiheisiin. Mitä ajatteli talonpoika katsellessaan hallan runtelemaa peltoa tietäen, että seuraavan vuoden ajan joka päivä on nälkä? Entä kotinsa jättämään joutunut karjalaisemäntä katsellessaan uuden kotinsa paikkaa?
Näyttelyssä kävijä tapaa myllärin, tarkastuskarjakon ja EU-tarkastajan. Hän voi vierailla riihessä, 1950-luvun tupakeittiössä tai istahtaa nykyaikaisen leikkuupuimurin hyttiin. Näyttelyssä on esillä esineitä tuhansia vuosia vanhasta sirpin terästä suorakylvökoneen poikkileikkaukseen asti unohtamatta klassikoita: mukana ovat tietysti ensimmäinen suomalainen traktori Kullervo ja Fiskars 10 -aura. Maatalouden aika -näyttelyssä selviävät niin kaskiviljelyn salat, tuulimyllyn toiminta kuin nykyaikaisen lypsykarjanavetan arkikin.
Uusi perusnäyttely on museon avaamisen jälkeen mittavin yksittäinen projekti, jolla juhlistetaan sekä museon 10-vuotista taivalta että maamme 100-vuotista itsenäisyyttä. Maamme historia on pitkälti maatalouden historiaa. Maatalous oli maamme pääelinkeino aina 1960-luvulle asti. Nykyisin maataloudesta saa elantonsa enää alle neljä prosenttia väestöstä.
Uuden näyttelyn avajaisia vietetään 29.4.2016, jonka jälkeen olette tervetulleita tutustumaan Maatalouden aikaan. Näyttelyä ja sen valmistusprosessia esittelemme miellämme sovittaessa myös etukäteen.

Ota yhteyttä:
Näyttelyamanuenssi Iina Wahlström

Museolehtori/markkinointivastaava Kirsi Laine

Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383
32200 Loimaa

Kurkistuksia tulevaan näyttelyblogissamme: https://orastaa.wordpress.com/

Takaisin