VALIKKO

Metsäasiantuntijat tänään Ylen Aamu-tv:ssä


Viime lauantain Kiira-myrskyn aikaansaamia metsätuhoja käsiteltiin tänään Ylen Aamu-tv:ssä klo 6.40 alkaen. Voit katsoa lähetyksen tästä linkistä

Haastateltavina lähetyksessä olivat Meton neuvottelupäällikkö Erkki Eteläaho ja Metsänhoitoyhdistys Uusimaan metsäasiantuntija Niina Nupponen. Erkki Eteläaho on ollut mukana Työturvallisuuskeskus TTK:n metsäalan työalatoimikunnassa, missä on suunniteltu ohjeistus turvalliseen työskentelyyn myrskytuhoalueilla. Metsäasiantuntija Niina Nupponen työskentelee Pornaisissa ja Mäntsälässä, jonne Kiira-myrsky iski erityisen voimakkaasti viime lauantaina.

Haastattelussa Nupponen kertoi, että Kiira-myrskyn aiheuttamia tuhoja tullaan korjaamaan vielä ensi vuodenkin puolella. Eteläahon mukaan metsiin tulee jäämään runsaasti lahopuuta monimuotoisuutta lisäämään, koska kaikkien puiden poimiminen ei ole edes taloudellisesti kannattavaa. Nupponen muistutti kuitenkin metsätuholaista, joka velvoittaa korjaamaan suuremmat myrskyalueet, jotteivät taudit pääse leviämään metsissä. Eteläahon mukaan yksityisille metsänomistajille aiheutuneet taloudelliset tappiot ovat paikallisesti hyvinkin suuria.

Turvallisinta olisi jättää työt metsäammattilaisille

Molemmat metsäasiantuntijat korostivat turvallista työskentelyä myrskytuhoalueilla. Puut ovat jännityksessä ja tapaturmariski on suuri.

  • Kun kuljin metsätuhoalueilla, kuului laukausten kaltaista ääntä, kuin puut kaatuilivat, kertoi Nupponen.

Erityisiksi vaaran kohteiksi Eteläaho ja Nupponen nimeävät toisiinsa nojaavat puut eli konkelot, päällekkäin makaavat puut, jotka voivat yllättäen liikkua, sekä pystyssä olevat kannot, jotka voivat pudota takaisin paikoilleen.

  • Konekorjuu on ensisijainen työskentelytapa. Moottorisahalla työskenteltäessä on tärkeää olla kunnolliset suojavarusteet, totesi Nupponen.

Eteläahon mukaan ensijaisesti työt kannattaisi jättää metsäammattilaisille.

  • Lapsia ei saa päästää leikkimaan myrskyalueille, totesivat molemmat metsäasiantuntijat.

 

Takaisin