VALIKKO

Metsäasiantuntijoiden lehdistötiedote: Naisten palkkaus metsäalalla hyvin tasa-arvoinen

METO – Metsäalan Asiantuntijat ry:n (Meto) jäsenilleen tekemän palkkakyselyn perusteella sukupuolten välinen palkkaero on metsäalalla muita aloja huomattavasti pienempi.

Vuosittain tehtävä palkkakysely tehtiin joulu-tammikuussa vuotta 2022 koskien. Kyselyyn vastasi yli 1100 metsäasiantuntijaa. Metsäala on miesvaltainen ja vastanneista 22 prosenttia oli naisia. Vastausten perusteella naisen euro metsäalalla on 96 senttiä.

– Meton palkkakyselyn tulosten perusteella sukupuolten välinen palkkaero on hyvin pieni, vaikka matkaa täysin samaan lukuun on vielä. Julkisella sektorilla, kuten Suomen metsäkeskuksessa, Metsähallituksessa, Luonnonvarakeskuksessa ja kunnissa, naisen euro on 99 senttiä, kertoo Meton järjestöpäällikkö Ilpo Puputti.

Palkkojen sopiminen työehtosopimuksissa edistää tasa-arvoa

– Meton neuvottelemien työehtosopimusten piirissä olevilla työpaikoilla naisen euro on 97 senttiä. Työehtosopimuksiimme kuulumattomien työpaikkojen palkkaerot ovat huomattavasti suuremmat ja naisen euro on niissä kesimäärin 83 senttiä. Tämä kertoo siitä, että työehtosopimusneuvotteluissa huomioidaan myös tasa-arvoasiat, kertoo Puputti.

Meton palkkakyselyn vastauksista on aiemmin havaittu, että työuran alussa nainen saa enemmän palkkaa, kuin miespuoliset kollegansa ensimmäisen neljän vuoden ajan. Viiden vuoden työkokemuksen jälkeen miesten palkkaus oli suurempi naisiin verrattuna.

– Palkkojen eroon voivat vaikuttaa mies- ja naisvastaajien erilainen ikäjakauma ja se, että naisia on yksityisellä metsäsektorilla noin viidennes ja julkisella metsäalalla noin kolmannes vastanneista. Työehtosopimusalojemme ulkopuolisten palkkojen vertailtavuutta haittaa varsin laaja kirjo erilaisia tehtäviä, selventää järjestöpäällikkö Ilpo Puputti.

Lisätietoja:

järjestöpäällikkö Ilpo Puputti, METO – Metsäalan Asiantuntijat ry
p. 0400 620 769, ilpo.puputti@metsaasiantuntijat.fi

 

METO – Metsäalan Asiantuntijat ry (Meto) on 128-vuotias metsä- ja luonnonvara-alan asiantuntijoiden edunvalvontajärjestö. Jäseniä on noin 6 000 ja he työskentelevät luonnonvara-alalla metsäasiantuntijoina, suunnittelijoina, esimiehinä, työnjohtajina, puun osto- ja korjuutehtävissä, metsän- ja luonnonhoidon tehtävissä, toiminnanjohtajina, johtajina, toimistonhoitajina, neuvojina, opettajina, muissa asiantuntija- ja johtotehtävissä sekä yrittäjinä. Myös metsäalan opiskelijat ovat Meton jäseniä.

Takaisin