Metsäasiantuntijoiden lehdistötiedote: Tykkylumialueita vältettävä – Erityinen huolellisuus muistettava nyt metsissä liikkuessa
Metsäkoneen kattoikkunasta näkyvät tykkylumiset puut, jotka ovat taipuneet kaarelle lumen painosta. Pohjois-Karjala tammikuu 2018. Kuva: Henri Gröhn
TIEDOTE 10.1.2018
Julkaisuvapaa
Tykkylumesta voi seurata ”hiljainen kuolema”
TYKKYLUMIALUEITA VÄLTETTÄVÄ – ERITYINEN HUOLELLISUUS MUISTETTAVA NYT METSISSÄ LIIKKUESSA
Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa on nyt erittäin poikkeuksellinen tilanne, kun puissa on runsaasti tykkylunta ja maat ovat sulat. Pahoilla tykkylumialueilla työskentely on tällä hetkellä hengenvaarallista, sanoo metsäasiantuntijoiden työsuojeluasiantuntija Markku Varis.
– Liikkuminen tykkylumialueella on erittäin vaarallista. ”Hiljainen kuolema” voi tulla yllättäen, kun kokonainen puun latva, oksa tai jäistä lunta voi tippua lähes ääneti päälle – korkealta ja kovaa.
Näin sanoo Markku Varis, METO – Metsäalan Asiantuntijat ry:n työsuojeluasiantuntija, ja jatkaa;
– Emme suosittele lainkaan menemään pahoille tykkylumialueille. Jos tykkyä on alueella vähän, olisi hyvä kulkea alueella työparin kera. Vähintään tulisi kertoa sovitulle henkilölle, milloin ja missä työskentelee, sekä ilmoittaa, kun on palannut turvallisesti maastosta. Myös metsäkoneilla työskenneltäessä tulisi ohjaamosta poistua ainoastaan turvallisilla alueilla, muistuttaa Varis.
– Nyt tulisi pikaisesti tarkistaa yrityskohtaiset työturvallisuusohjeet ja kertoa miten tykkylumialueella työskennellään. Tai kieltää työskentely siellä tilapäisesti kokonaan, sanoo Varis.
Alue-esimies Harri Tegelberg Kajaanista kertoo, että tilanne Kainuussa on täysin poikkeuksellinen;
– Tykkylunta on täällä runsaasti. Jos nyt horjahdat metsässä puuta vasten, voi se katketa ja pudota niskaan. Katkenneita puita on metsissä paljon ja osa tukkikokoisia. Lunta on maassa puolesta metristä metriin, mutta maa lumen alla on sula. Kokonaisia puita on kaatunut, kertoo Tegelberg.
Metsäasiantuntija Nina De Gritz Pohjois-Karjalasta Juuasta kertoo, että metsäkonekuskit ovat havainneet lukuisia vaaratilanteita;
– Puut ovat kaatuneet työskenneltäessä täysin arvaamattomiin suuntiin, kun latvassa on painoa ja roudaton maa ei sido juuria. Ilmoituksia on tullut myös paikoittain todella matalalla roikkuvista sähkölinjoista, kertoo De Gritz.
Lisätietoja:
Markku Varis, neuvottelupäällikkö METO – Metsäalan Asiantuntijat ry, puh. 044 – 7616 446
Tilanne Kainuussa: Harri Tegelberg, alue-esimies, puh. 050 – 300 7756
Tilanne Pohjois-Karjalassa: Nina De Gritz, metsäasiantuntija, puh. 040 – 647 3203
METO – Metsäalan Asiantuntijat ry on metsä- ja luonnonvara-alan asiantuntijoiden edunvalvontajärjestö. Jäseniä on noin 7 000 ja he työskentelevät luonnonvara-aloilla suunnittelijoina, esimiehinä, työnjohtajina, puun osto- ja korjuutehtävissä, metsänhoidon tehtävissä, toiminnanjohtajina, toimistonhoitajina, neuvojina, luonnonhoidon tehtävissä, opettajina ja asiantuntijoina, muissa johtotehtävissä sekä itsenäisinä yrittäjinä. Myös metsäalan opiskelijat ovat Meton jäseniä.
Kainuun tykkylumitilannetta tammikuussa 2018. Kuva: Harri Tegelberg
Takaisin