Metsänjalostuksen asiantuntijat tapasivat Suomessa
FGN10 – Metsänjalostuksen asiantuntijoiden tapaaminen Suomessa
Field Geneticsts Network (FGN) on metsägenetiikan ja metsänjalostuksen teknisten asiantuntijoiden kansainvälinen yhteistyöverkosto. FGN -verkoston tavoitteena on jakaa alalla toimivien kesken tietoa ja työn kautta saatua käytännön kokemusta. Tapaamisten järjestäminen alkoi vuonna 2002 Tanskassa, jonka jälkeen niitä on pyritty järjestämään parin vuoden välein eri maissa. Tänä vuonna Suomessa järjestetty tapaaminen on FGN -verkoston kymmenes tapaaminen ja Suomelle toinen kerta järjestäjämaana. Osallistujia oli 26 henkeä kuudesta eri maasta. Tapaamista olivat tukemassa Metsäsäätiö, Metsämiesten Säätiö sekä SNS:n Tolerant Tree -projekti.
FGN kokoontui Etelä-Suomessa elokuun lopussa
Osallistujat kokoontuivat ensimmäisenä päivänä Luonnonvarakeskuksen Haapastensyrjän toimipaikalla, jossa erikoistutkija Matti Haapanen esitteli Suomen metsänjalostusohjelman saavutuksia ja kuinka ohjelmaa toteutetaan käytännössä. Erityisasiantuntija Jukka Antola esitteli metsäpuiden siemenviljelyohjelman tämän hetken tilannetta ja tulevaisuuden tavoitteita. Lisäksi osallistujat pitivät neljä esitelmää, joissa aiheena olivat mm. paikannus- ja tiedonkeruulaitteet.
Vierailijoille esiteltiin Haapastensyrjän jalostustarhaa, metsänjalostuksen keskeisiä työmenetelmiä ja metsänjalostuksessa tarvittavia erikoistyövälineitä sekä laitteistoja. Lisäksi työnäytöksinä esiteltiin metsäpuiden varttamista sekä varteoksien keruussa käytettävien teleskooppisaksien käyttöä.
Kuva 1. Haapastensyrjän koetaimien kasvatuskentät
Toisena päivänä vierailtiin Tapion siemenkeskuksessa Oitissa, missä työnjohtaja Jose Alastalo esitteli siemenkaristamoa ja rauduskoivun muovihuonesiemenviljelyksiä.
Kuva 2. Retkeläiset Tapion rauduskoivun siemenviljelyksellä.
Oitista siirryttiin Koskisen Oy:n uudelle Järvelän sahalle, jossa meille esiteltiin laadukkaita, puusta kehitettyjä lopputuotteita. Metsäpuiden jalostus vaikuttaa myös siihen, millaista raaka-ainetta tehtaille toimitetaan tulevaisuudessa. Järvelän saha oli hieno esimerkki kansainvälisille kollegoillemme siitä, kuinka laadukasta puunjalostusta Suomessa osataan tehdä.
Kuva 3. Koskisen puunjalostustuotteet kiinnostivat osallistujia
Toinen retkeilypäivä sai loppuhuipennuksensa Hämeenlinnassa, jossa ennen illallista soudimme kirkkoveneillä Hämeenlinnan ohi Aulangon rantaan. Souturetken jälkeen veimme vieraat Aulangon näköalapaikalle, jossa he saivat ihastella kansallismaisemaamme.
Kuva 4. Toinen päivä huipentui Aulangolla souturetkeen kirkkoveneillä.
Kolmantena päivänä kiersimme metsänjalostuksen kenttäkokeilla ja kokoelmilla. Koeviljelyksillä paneuduttiin koeviljelysten perustamisen eri vaiheisiin ja perustamisessa käytettyihin materiaaleihin, tuhoihin sekä niiden torjumiseen.
Kuva 5. Koeviljelyksillä koettiin myös elokuun sateet.
FGN -verkoston hyöty
FGN -verkostossa käytännön kautta hyväksi koetut menetelmät ja uusien menetelmien testaukset voidaan jakaa ja jalostaa kunkin maan toimintaan sopivaksi. FGN:n yhtenä tavoitteena on välttää turhaa työtä jakamalla työkentältä saatuja käytännön kokemuksia. FGN-verkosto on ainoa verkosto metsänjalostuksen käytännön asiantuntijoille, ja se tarjoaa tukea varsinkin uusille, juuri aloittaneille asiantuntijoille. Kasvokkain tapaaminen on tärkeä osa verkoston toimintaa. Seuraava suunniteltu FGN-tapaaminen on Virossa vuonna 2025.
FGN -retkeilyn järjestäjinä toimivat tutkimusinsinöörit Aleksi Kauhanen, Sirkku Pöykkö ja Marja-Leena Kilpeläinen.
Takaisin