VALIKKO

Metsätalousinsinööri STTK:n pääsihteerinä

Viime perjantaina onnittelimme STTK:ta 75-vuotissyntymäpäivän johdosta. Samalla kysyimme Facebook-sivuillamme, kuka metsätalousinsinööri on toiminut STTK:n pääsihteerinä? Vastaus on Jarmo Tammenmaa. Tosin kysymyksessä on tarkemmin tarkastellen pieni virhe, joka selviää tämän henkilökuvan lopussa.

 

STTK:n pääsihteeri Jarmo Tammenmaa (1943-2011)

Oikealla kuvassa STTK:n pääsihteeri Jarmo Tammenmaa. Seuraavina oikealta STTK:n puheenjohtaja Jorma Reini, METO – Metsäalan Toimihenkilöliitto ry:n (nyk. METO – Metsäalan Asiantuntijat ry) puheenjohtaja Pentti Näreaho ja Meton pääsihteeri Tapani Virkkula. METO perustettiin 15.11.1979 ja seuraavana päivänä liityttiin STTK:hon (kuvassa).

 

Jarmo Tammenmaa syntyi Kajaanissa vuonna 1943. Hän oli suurperheen neljäs lapsi ja jäi äidittömäksi hyvin varhaisella iällä. Hän työskenteli nuorena raskaissa uitto- ja metsätöissä sekä rakennuksilla. Työllisyystilanne oli tuolloin Suomessa heikko, joten väliin mahtui myös työttömyysjaksoja.

Uusi ura urkeni, kun Tammenmaa läpäisi vaativat pääsykokeet ja pääsi Nikkarilan metsäkouluun opiskelemaan metsäteknikoksi vuonna 1963.

Jarmo Tammenmaa oli RUK:n kurssilla nro. 107.  Ylipäällikkö Urho Kekkonen ylensi kokelaat vänrikeiksi 1962. Majuriksi hänet ylennettiin vuonna 2003. (Kuva: Mustalammas 2009)

 

Valmistuttuaan metsäkoulusta metsäteknikko Tammenmaa työskenteli Oulu Osakeyhtiössä ensin metsätyönjohtajana ja eteni pian piirityönjohtajaksi Vaalaan. Vaikka työtehtävät tulivat vaativammiksi, ei palkkaa nostettu. Tuohon aikaan ei tunnettu työehtosopimuksen sitovuuskäsitettä. Tammenmaan mukaan neuvotteluasema tuoreena perheenisänä pienine lapsineen ja opintovelkoineen oli perin heikonlainen. Tammenmaa tyytyi tuolloin osaansa, mutta asia jäi kaihertamaan, mikä saattoi vaikuttaa hänen myöhempiin uravalintoihinsa.

Tammenmaa oli pidetty henkilö niin koulu- kuin työkavereiden joukossa sekä aktiivinen vapaa-ajalla järjestötoiminnassa. Aktiivisuus Metsäteknikkoliiton piiritoiminnassa sai hänet hakemaan Metsäteknikkoliiton järjestösihteerin toimeen, johon hänet valittiin vuonna 1968. Perheellä oli edessä muutto Vaalasta Helsinkiin.

Alkuun Tammenmaa teki järjestön Metsämies-lehteä eli nykyistä Luonnon Varassa -lehteä, sekä Metsäkalenteria, jonka 94. painos tipahtaa jäsentemme postilaatikoihin lähiviikkojen aikana.

Sittemmin Tammenmaa teki osaavaa järjestöpolitiikka eri asioiden eteenpäin viemiseksi monella eri saralla. Hän oli motivoitunut ajamaan jäsenkunnan asioita. Merkittävimmiksi töikseen hän kertoo metsäinsinööri-nimikkeen edistämistyön ja metsäalan eri järjestöjen yhteistoiminnan kehittämisen.

 

STTK:n joukkue Suomi-juoksussa 1980-luvun alussa. Vasemmalta Jarmo Tammenmaa, Pentti Näreaho, Viljo Ylönen ja Matti Hynynen. (Kuva: Metsästäjä hyvinvointivaltiossa 2004)

 

Tammenmaa valittiin Metsäteknikkoliiton toiminnanjohtajaksi keväällä 1975. Pian tämän jälkeen STTK:n silloinen puheenjohtaja Jorma Reini soitti Tammenmaalle ja pyysi tätä STTK:n pääsihteeriksi. Tammenmaa suostui ja aloitti STTK:n pääsihteerinä heinäkuussa 1975. Ikää hänellä oli tuolloin 32-vuotta.

Jarmo Tammenmaa työskenteli monipuolisissa ja vaikutusvaltaisissa tehtävissä STTK:n pääsihteerinä vuodet 1975 – 1988.  Tämän jälkeen hänet valittiin Erorahaston toimitusjohtajaksi. Erorahasto muuttui myöhemmin mm. Työttömyysvakuutusrahastoksi ja on nykyisin Työllisyysrahasto, joka kerää työttömyysvakuutusmaksut ja maksaa työttömyys- ja aikuiskoulutusetuuksia vuosittaisen tulovirran ollessa yli kolme miljardia euroa.

Tammenmaa opiskeli lisää aikuisiällä. Hän opiskeli varanotaariksi Helsingin yliopistosta vuosina 1991-1992, oikeusnotaariksi vuosina 1996-1997 ja oikeustieteen maisteriksi vuosina 1997-1998 .

Vuonna 1997 hän suoritti metsätalousinsinöörin ammattikorkeakoulutukinnon. Tammenmaa oli siis STTK:n pääsihteerinä työskennellessään koulutukseltaan metsäteknikko.

 

Teksti: Tiina Eklund

Lähteet ja kuvat:

Näreaho Pentti 2004: Metsästäjä hyvinvointivaltiossa. Jyväskylä, 512 s.
Tammenmaa Jarmo 2009: Mustalammas. Jyväskylä, 367 s.

Takaisin