VALIKKO

Oman työn ohessa metsäasiantuntijoiden edunvalvojana

Meton asiamiesten lisäksi metsäasiantuntijoiden etua valvoo myös moni muu: Metsäisillä työpaikoilla metolaisten hyväksi työskentelevät pääluottamusmiehet, luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut.

Suomen metsäkeskuksen pääluottamusmies Jyrki Vuorenmaa käyttää työaikaansa metsäasiantuntijoiden asioiden edistämiseen.

– Työajasta noin kolmannes tai neljännes on metolaisten asioiden hoitoa. Mutta jos esimerkiksi TES-kierros on haastava, niin aikaa kuluu enemmän, Jyrki kertoo.

Hän työskentelee metsäneuvojana Läntisellä palvelualueella. Sijoituspaikkana on Pori, mutta valtaosa työstä on nyt koronan johdosta etätyötä.

– Päivittäinen työ on mm. Kemera-rahoitushankkeiden ja hakkuiden poikkeuslupien käsittelyä. Mutta nyt on se aika vuodesta, että käymme myös maastossa. Mukavaa, mutta liian harvinaista nykytoimenkuvassa, Jyrki sanoo.

Korona muutti maailmaa

Jyrki Vuorenmaa on Meton hallituksen jäsen. Meton kautta hän on mm. Eläkekassa Verson hallituksessa. TES-neuvotteluihin hän osallistuu Meton metsäkeskuksen neuvottelukunnassa. Pandemia on muuttanut kokoustamista.

– Aiemmin valtaosa kokouksista pidettiin fyysisesti läsnä. Tämä on koronan myötä muuttunut erittäin rajusti.

TES-kierros työllisti Jyrkiä viime talvena ja tänä keväänä.

– Kierros meni lopulta ihan kohtuullisesti, kun tietää ja näkee mitä muissa organisaatioissa saatiin aikaiseksi. Alkuun neuvottelu oli työlästä. Ei oikein päästy eteenpäin, kunnes saatiin pohjalle muita sopimuksia, Jyrki kertoo.

Miksi metsäammattilaisten edunvalvojana?

Jyrki on ollut aktiivinen jo kouluajoilta lähtien.

– Opiskelin Tuomarniemen metsäoppilaitoksessa ja olin yhden kauden oppilaskunnan puheenjohtajana. Meto on tuttu jo noilta ajoilta, kertoo Jyrki.

Työpaikan saatuaan hän lähti toimipaikkaosaston sihteerin ja rahastonhoitajan tehtäviin.

– Edelleen etenin luottamusmieheksi, kun edeltäjä eläköityi. Asetuin vaaleissa silloin ehdolle ja minut valittiin, Jyrki kertoo.

Pääluottamusmiehen pesti tuli avoimeksi neljä vuotta sitten, kun metsäkeskuksen silloinen pääluottamusmies Heikki Nivala tuli eläkeikään. Sama henkilö on sittemmin vienyt Kemijärven sellutehdasta eli Boreal Biorefiä eteenpäin.

– Silloin pidimme vaalit ja luottamusmiehet valitsivat keskuudestaan minut uudeksi pääluottamusmieheksi. Vaikkei minulla olekaan Heikin kaltaisia yhteiskuntasuhteita, niin jokainen meistä tekee tehtävänsä niistä lähtökohdista mitä on, toteaa Jyrki.

Entä mitä pääluottamusmiehenä olo antaa Jyrkille?

– Välillä tämä työ on stressaavaa, kun asiat eivät etene. Enkä aina ole tyytyväinen saavutuksiin. Mutta tämä antaa paljon enemmän.

– On tämä minulle henkireikä. Meton hallitus on näköalapaikka, missä kuulen mitä muissa organisaatioissa on meneillään. Kuten myös kuulen Eläkekassa Verson hallituksessa, missä on yksityismetsätalouden organisaatioita. Siellä käydään lävitse eläkkeiden muodostumisen periaatteita ja sijoitustoiminta on jatkuvasti agendalla, Jyrki Vuorenmaa kertoo.

 

Metsäasiantuntija Jyrki Vuorenmaa toimii Suomen metsäkeskuksen pääluottamusmiehenä. Vaikka metsäasiantuntijoiden edunvalvonta on välillä stressaavaa, antaa se myös paljon hänelle.

 

 

Teksti: Tiina Eklund 26.5.2020 klo 9.07

Takaisin