VALIKKO

PEFC Suomen metsästandardin kestävyys vahvistui jälleen  

Kaksi vuotta kestänyt PEFC-metsäsertifiointivaatimusten tarkistustyö on valmistumassa.

Standardityöryhmässä oli mukana ennätysmäinen yli 60 organisaation edustus, sillä PEFC Suomi kutsui mukaan kaikki metsien kestävästä hoidosta ja käytöstä kiinnostuneet sidosryhmät syksyllä 2019.

Kahden vuoden työn tuloksena standardi kehittyi kaikilla kestävyyden osa-alueilla, mutta etenkin metsien monimuotoisuuden ja vesitalouden osalta.

Asiantuntijuutta laajasti työryhmässä mukana

Tällä tarkistuskierroksella standardityöryhmässä on ollut ennätyksellisen laaja, yli 60 organisaation kokoonpano ja laaja, monipuolisesti metsänhoidon ekologiset, sosiaaliset ja taloudelliset näkökulmat kattanut asiantuntemus.

Standardityöryhmä piti yhteensä 18 kokousta ja laati kaksi luonnosversiota, jotka olivat julkisesti kommentoitavana sekä sai yli 900 kommenttia. Lisäksi hankittiin riippumaton asiantuntijaselvitys, joka tuotti tietoa standardityöryhmän työn avuksi koskien mm. avosoita, vesistöjen suojakaistoja sekä säästö- ja lahopuustoa.

– Tarkistettu metsänhoidon PEFC-standardi vastaa tunnistettuihin kestävyyden haasteisiin entistäkin paremmin. Varsinkin monimuotoisuuden turvaamista ja vesiensuojelua koskien tehtiin merkittäviä muutoksia”, toteaa PEFC Suomen toiminnanjohtaja Auvo Kaivola tiedotteessaan*.

Standardi julkaistaan toukokuussa

Jo lähes kaikki standardityöryhmään osallistuneet organisaatiot ovat allekirjoittaneet tarkistetun standardin. Standardityöryhmän odotetaan luovuttavan standardin ja sen laadintaa koskevat asiakirjat PEFC Suomelle toukokuussa 2021, jolloin standardi myös julkaistaan.

Meton edustajat tyytyväisiä standardityöhön

PEFC:n kestävyyden elementit ovat ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys. Ne kaikki vaaditaan, mikä edellyttää välillä kompromisseja.

– Standardityö sisälsi erilaisia näkemyksiä, mutta olemme standardityöryhmän jäseninä lopputulokseen tyytyväisiä.

METO – Metsäalan Asiantuntijat ry:n neuvottelupäällikkö Erkki Eteläaho, p. 0400 636 261

METO – Metsäalan Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Tuomo Turunen, p.  0500 278 828

METO – Kuntien Metsäasiantuntijat ry,  Vesa Koskikallio

 

Lisätietoja:

*PEFC Suomi ry:n tiedote 20.4.2021: https://pefc.fi/pefcn-metsastandardin-paivitys-loppusuoralla/

 

Takaisin