VALIKKO

Valtakunnan metsien inventointi (VMI) palkittiin Metsäpäivillä

Valtakunnan Metsäpäivillä palkittiin valtakunnan metsien inventointi (VMI), joka täyttää tänä vuonna 100-vuotta. Luonnonvarakeskuksen puolesta huomionosoituksen vastaanotti johtava tutkija Kari T. Korhonen.

Ensimmäinen VMI aloitettiin vuonna 1921 hieman Norjan jälkeen, mutta mittaukset saatiin reilusti ennen Norjaa valmiiksi. VMI:n todettiin tuottavan niin hyvää tietoa Suomen metsistä ja metsävaroista, että se päätettiin toistaa määrävälein: aluksi 10 vuoden välein ja nykyisin viiden vuoden välein. Tällä hetkellä meneillään on Suomen 13. VMI.

– Esimerkiksi järeiden puiden määrän moninkertainen kasvu ja lehtipuiden määrän kasvu ovat mittaustuloksia, joita olisi vaikea uskoa, ellei takana olisi luotettavaa mittausta, totesi Kari T. Korhonen metsäpäivien palkinnonjakotilaisuudessa.

Luken tavoitteena on VMI:n entistä tehokkaampi hyödyntäminen ja metsäkarttojen luotettavampi arviointi. Vaikka puita voidaan mitata esimerkiksi lentokoneesta käsin laserkeilauksella, niin Korhonen näki edelleen tarpeen maastomittauksille.

– Metsien monipuoliseen arviointiin se ei riitä, sillä esimerkiksi tutkimuksen mukaan satelliiteilla voidaan tuottaa virheellistä tietoa ilman maastomittauksia, johtava tutkija totesi.

Valtakunnan Metsäpäivät on järjestetty tänään verkossa etätapahtumana koronan johdosta. Metsäaiheita on käsitelty tutkimuksen, talouden, ihmisen ja tekniikan näkökulmista eri Youtube-striimeissä.

Lue lisää:

Valtakunnan metsien inventointi (VMI)

Valtakunnan Metsäpäivät

Kuva: kuvakaappaus VMI-videosta Valtakunnan Metsäpäiviltä 4.2.2021

Takaisin