VALIKKO
Älyä ja asennetta

Älyä ja asennetta

Agrologien Liitto oli toimeksiantajana viime syksynä HAMKssa aloittaneiden agrologiopiskelijoiden Agrologin osaaminen globaalissa ruoantuotannossa – projektissa, jossa yksi ryhmistä tarkasteli aihetta tekniikan näkökulmasta. Olin otettu siitä kiinnostuksen ja innostuksen määrästä – sekä asenteesta – millä ryhmä tarttui teemaan. Innovaatiot mahdollistavat muun muassa traktoreiden ja työkoneiden yhä pidemmälle viedyn keskinäisen tiedonvaihdon, joka muuttaa myös viljelijän työnkuvaa – ja osaamistarpeita. Tekoäly auttaa myös eläinten hyvinvoinnin edistämisessä. Tavoitteena on, että tuottavuuden kasvun lisäksi myös viljelijöiden hyvinvointi paranee.

Teknologiaa on hyödynnetty maataloudessa jo vuosikymmeniä ja älymaatalous ottaa nyt harppauksia tekoälyn ja digisovellusten avittamana. HAMK:n lehtori, agrologi Timo Teinilän ideoima ja Työtehoseuran hallinnoima Digimaatalous.fi -sivusto välittää kootusti kerättyä tietoa digitalisaation, automatiikan ja älyteknologian mahdollisuuksista. Tarkoituksena on saada uudet teknologiat mahdollisimman helposti viljelijöiden tietoisuuteen ja käytäntöön. Kannattaa käydä kurkkaamassa – ja vinkata sivujen kautta omasta oivalluksesta tai käytännönkokemuksesta teknologiaan liittyen!

Koronan vaikutukset näkyvät liiton toiminnassa vielä kuluvalla kaudella ja liiton hallitus teki suoraviivaisia päätöksiä edelleen epävarmassa tilanteessa. Kesäpäiviä ei järjestetä tänäkään vuonna, edustajiston kokous järjestetään 19.6. etäosallistumissuosituksella ja kymppikurssien osalta tilannetta arvioidaan vasta loppuvuonna.

Ja ne opiskelijat! Mustialasta purkutilaisuudesta palatessani olin niin vakuuttunut suomalaisen maatalouden ja maaseudun tulevaisuudesta. Digitaalisuus, tekniikka ja sovellukset ovat arkisinta arkea z-sukupolvelle, joten meillä on näidenkin tulevien agrologien avittamana uusia innovaatio- ja digiloikkia tiedossa tulevaisuudessakin.

 

Anne Laitinen, toiminnanjohtaja
Agrologien Liitto ry
anne.laitinen@luva.fi
p. 050 514 3711

 

Takaisin