VALIKKO

Luvan blogi

  • elokuu

    • 51 vuotta sitten valmistuneen metsäasiantuntijan puhe kurssikokouksessa

      Hyvät kurssikaverit, Kun meidän metsäopiston kurssimme päättyi noin 51 ja puoli vuotta sitten, koulun johtaja Erkki K. Aaltoila kehotti puheessaan, että hypätkää kehityksen kelkkaan ja nauttikaa vauhdista. Ja on todettava, että meno on ollut vauhdikasta. Suuria globaaleja muutoksia on mm. maapallon väestön kasvu, väestö on nyt yli kaksinkertainen kurssimme päättymisestä. Toinen iso muutos on geopoliittinen…

  • kesäkuu

    • Haastattelussa MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin

      MMM, agronomi Jyrki Wallin on toiminut MTK:n toiminnanjohtajana vuoden 2020 alusta. Työuraan on mahtunut monenlaista, vaikka alun perin hän tavoittelikin täysin toisenlaista matkaa työelämässä. Halu ja kyky oppia uutta on avannut hänelle uusia ovia vaikeissakin tilanteissa, ja kyky tehdä yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa on pitänyt ne ovet avoinna. Maatilan poika Lapsuutensa Wallin asui maatilalla Kalannissa….

  • maaliskuu

    • Haastattelussa Maa- ja metsätalousministeriön uusi kansliapäällikkö Pekka Pesonen

      Haastatteluhetkellä MMM:n kansliapäällikkö Pekka Pesonen on ollut uudessa virassaan vajaan kahden viikon ajan. Edellisen työnantajan leivissä Brysselissä vierähti lähes 17 vuotta. – Toimin Euroopan viljelijä- ja osuuskuntajärjestö Copa-Cogecan pääsihteerinä vuodesta 2007 alkaen. Copa-Cogeca yhdistää Euroopan tuottajajärjestöt. Suomesta järjestöön kuuluvat MTK, SLC ja Pellervo. Sillä on 64 jäsenjärjestöä ja yhteistyöjärjestöjä reilut 30. – Muutin aikoinaan vaimoni…

    • Kokemus, asiantuntijuus ja demokratia

      Toimin keskikokoisen kaupungin metsänhoidosta vastaavana viranhaltijana. Olin tässä taannoin kutsuttuna yhden valtuustoryhmän kokoukseen, jossa on tietysti paikalla myös luottamushenkilöitä eri lautakunnista ja muuten vaan kiinnostuneita puolueen jäseniä. Puhuttiin kaupungin metsänhoidon linjauksen muodostumisesta ja metsäsuunnittelusta, ilmaston muutoksesta ja sen semmoisesta. Sitten tuli puhe kansalaisten mielipiteitten kuulemisesta. Niitä palautteitahan tulee ihan kaikille ja kaikista kanavista. Yleensä vielä…

  • joulukuu

    • Viestitään luonnonvara-alasta

      Olin tänään hirvijahdissa 11 asteen pakkasessa ja passituksen kesto oli 2,5 tuntia. Seisoin hiljaa paikallani, mutta en jäätynyt. Kerrospukeutuminen, Muckbootsit ja putkihuivi niskaa suojaamassa ovat kokemuksen kautta opitut keinot, millä pysyn lämpimänä. Pohdin passissa Metsämiesten Säätiön Taloustutkimus Oy:llä teettämää tutkimusta ”Mielipiteet metsäammattilaisista ja työn jäljestä metsässä”, johon vastasi 1569 henkilöä. Tiedon puute näkyi läpi linjan…

  • syyskuu

  • kesäkuu

    • Muutoksen vuosi

      Tällä hetkellä mennään kovaa vauhtia kohti Meton edustajistokauden puolimatkan krouvia. Huhtikuussa pidetyssä edustajiston kevätkokouksessa sekä tämän kevään aikana pidetyissä yhdistysten vuosikokouksissa on keskusteltu vilkkaasti metsäalan nykytilanteesta sekä tulevista haasteista. Suurimmat muutokset Meton tämänvuotisessa toiminnassa ovat henkilöstövaihdokset sekä voimaan tulleet uudet yrityskohtaiset työehtosopimukset. Henkilöstövaihdosten yhteydessä varmistamme parhaan palvelun jäsenillemme uudistamalla samalla edunvalvonnan ja neuvottelutoiminnan rakennetta. Tällä…

  • maaliskuu

    • Visiona nolla tapaturmaa maataloudessa

      Maatalous on riskialtis ala, jossa maatalousyrittäjille sattuu paljon tapaturmia. Tapaturmat ovat usein vakavia ja aiheuttavat monenlaista yritystoiminnan ja yksityiselämän hankaluutta. Tapaturmat ovat kuitenkin onneksi vähenemään päin ja lähes puolet maatalousyrittäjistä selviytyy ilman tapaturmia läpi koko työelämänsä. Jokainen tapaturma on liikaa ja nolla tapaturmaa maataloudessa viisas visio. Asenne ratkaisee! Työskentelemme Melan työkykypalveluissa maatalouden työturvallisuuden edistämiseksi. Ajattelemme,…

  • tammikuu

    • Kestävyyttä kehittämässä

      Globaalien ja paikallisten haasteiden maailmassa vapaaehtoinen metsäsertifiointi on yksi varteenotettava työkalu kestävän kehityksen edistämiseksi. Miksi sitä tarvitaan ja mikä on sen tulevaisuus? Kestävälle kehitykselle on kasvava tilaus ja tarve. Ilmastonmuutos, luontokato, taloudellinen epävakaus ja väestönkehitys ovat vain joitakin esimerkkejä niistä haasteista, joita ihmiskunta ja Suomi tällä hetkellä kohtaavat. Kestävyyden konsepti pitää sisällään ekologisen, taloudellisen ja…