VALIKKO

Luvan blogi

  • toukokuu

    • Uudistuksia tehdään jäsenkunnan hyväksi

      Meton johtoseminaarissa huhtikuun lopussa fokus oli vahvasti tulevaisuudessa. Ensi syksyn liittokokous lähestyy ja keskeisimmät asiakirjat ovat valmiina jäsenjärjestöjen kommenttikierrokselle. Kommenttien perusteella Meton hallitus viimeistelee vielä päätöspaketin kesäkuun kokouksessaan. Sen jälkeen esitykset liittokokouksen päätöksiksi tulevien vuosien toiminnasta ovat valmiit. Pääsuunta on meillä selkeä, eli keskitymme ydintoimintaan, jäsenten hyväksi tehtävään edunvalvontaan eri muodoissaan. Tämä tarkoittaa myös valintoja,…

  • huhtikuu

    • Ammattikorkeakouluista valmistuu päteviä osaajia

      Koulutuspolitiikkaan on perinteisesti sisältynyt vahvoja intressejä. Näin myös luonnonvara-aloilla.  Periaatteessa koulutuksen ja siihen liittyvän tutkimuksen pitäisi vastata työmarkkinoiden ja yhteiskunnan yleisiin tarpeisiin. Niin yksinkertainen asia ei kuitenkaan ole. Koulutusmaailma on itsessään iso vaikuttaja ja silloin pitää varoa sitä, ettei oma olemassaolo nouse tärkeämmäksi kuin itse toiminnan tarkoitus. Alan ja ammattiryhmien etujärjestöille koulutus on strategisesti tärkeää….

  • maaliskuu

    • Meton liittokokousvalmistelut ja jäsenistön kasvavat työpaineet

      Vuosi 2017 on Meton liittokokousvuosi.  Valmistelut lokakuun liittokokoukseen ovat olleet käynnissä jo jonkun aikaa. Syksyn sopimusalojen linjaukset kevyemmästä hallinnosta ja suoremmasta päätöksenteosta tulevat toteutumaan hallituksen sääntömuutosesityksissä. Myös viime vuonna käynnistynyttä kustannustehokasta järjestöyhteistyötä luonnonvara-alalla tulee edelleen vahvistaa. Esitykset seuraavan nelivuotiskauden toiminnan painotuksista tulevat olemaan Meton ydintoiminnoissa. Jäsenten työsuhteiden ja neuvottelutoiminnan edunvalvonta ja asioista kertominen jäsenille selkeällä…

  • helmikuu

    • Olipa eilen mielenkiintoinen päivä neuvottelurintamalla…

      Metsäteollisuus ry ilmoitti eilen irtaantuneensa vientivetoisen neuvottelumallin valmistelutyöstä. Jäljellä pöydässä ovat nyt vain kemian ja teknologian alat. Merkittävä vientiala taisi eilen pysäyttää koko hankkeen. Alun alkaenkaan kaikkia vientialojen ryhmiä ei haluttu mukaan valmistelutyöhön, mikä taisi olla ainakin pieni taktinen virhe. Metsäteollisuuden irtaantuminen kertoo tahdosta turvata liikkumavapaus tulevissa neuvotteluissa. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa,  tulee näkymään vähitellen…

    • Halpuutusta ihmettelen edelleen

      Vuosi sitten tällä palstalla ihmettelin ja moitin kahden suuren kaupparyhmän halpuuttamis- ja reiluuttamiskampanjoita. Päätin blogini vaatimukseen: Halpuuttaminen ja reiluuttaminen on hyväksyttävää, jos se tehdään kaupan katteista tinkimällä. Ellei, lopetetaan tämä tuottajia ahdistava kurjuuttaminen. Jatkan ihmettelyäni, sillä vuoden alussa saimme halpuuttamiskampanjalle jatkoa, kun S-ryhmä Lidlin markkinaosuuden kasvusta pelästyneenä halpuutti yli sadan kasviksen hinnan. Kotimaista kurkkua ja…

    • Taloudessa elpymisen merkkejä

      Suomen talouden näkymät paranevat. Viimeksi OP-ryhmä esitti uudet talouskasvuarviot, joiden mukaan BKT kasvaa tänä vuonna 1,8 prosenttia ja ensi vuonna 2 prosenttia. Vastaavasti työllisyystilanne on parantunut vuoden takaisesta. Saman myönteisen arvion voi tehdä seuraamalla talousuutisia. Telakka- ja autoteollisuudella tilauskirjat ovat täynnä vuosiksi eteenpäin, rakentaminen on piristynyt ja kansalaisten luottamus omaan talouteen kohentunut. Biolaitoksia suunnitellaan eri…

    • Kilpailuvalttina laatu ja eettisyys

      Mediassa on useasti viime aikoina kiinnitetty huomiota ulkomaisen työvoiman käyttöön Suomessa. Siihen näyttää liittyvän monenlaisia pienempiä tai isompia kysymysmerkkejä. Myös metsäalalla, vihannestuotannossa ja maataloudessa ulkomaisen työvoiman käyttö on yleistä. On tietenkin hyvä asia, että työvoimaa löytyy, työt tulevat hoidetuiksi ja asiat menevät eteenpäin. Luonnonvaroihin liittyy yleisesti erilaisia toiminnan sertifiointijärjestelmiä ja tuotantoketjun laadun varmistuksia. Nämä ovat…

  • tammikuu

    • Liikenneuudistus herättää kysymyksiä

      Liikenne- ja viestintäministeriön selvitys liikenneverkon kehittämisestä lupaa parempia väyliä ja sujuvampaa liikennettä. Ministeriö näkee suurena ratkaisuna verovaroin rakennettujen valtion teiden ja muun liikenneverkon yhtiöittämisen. Miten koko uudistus vaikuttaisi luonnonvarojen, kuten metsätalouden ja maatalouden kuljetuksiin ja työliikenteeseen? Onko esitetty malli ja uudistus maamme keskeisille elinkeinoille ja teollisuudelle, sektorille, joka tuottaa ja käyttää puuta ja maatalouden raaka-aineita,…

    • Maailma on liikkeessä

      Viime vuosi oli edunvalvontarintamalla vilkas ja haasteellinen. Varsinkin syksyllä asioita oli paljon, kuten työsuhde- ja sopimuskysymyksiä, metsä- ja koulutuspolitiikkaa sekä budjettia. Näin ylimalkaisina esimerkkeinä. Yhteiskuntamme on monella tavalla muuttunut ja yskimistäkin on monella alueella. Keskusteluilmapiiri on koventunut. Nyt kyseenalaistetaan myös lopullisesti sovittuja asioita. Enemmän liikkuvia osia, enemmän epävarmuutta, enemmän kepillä jään kokeilemista. Toimintaympäristö on muuttunut…