VALIKKO
Energia-alan uudistamistyö kiinnostaa luonnonvara-alaa

Energia-alan uudistamistyö kiinnostaa luonnonvara-alaa

Energiaviraston uusiutuvan energian ajankohtaispäivä järjestettiin tammikuussa. Yli kolmesataa osallistujaa oli paikalla saamassa ja jakamassa tietoa ja verkostoitumassa. Sellaisesta tilaisuudesta tulee varmuudella vetovoimainen.

Osallistujien joukosta löytyi tietenkin energia-alan yritysten edustajia ja yhteistyötahoja sekä virkamiehiä, asianajajia, konsultteja, edunvalvojia jne. Täytyy sanoa, että Energiavirasto on vuosi vuodelta onnistunut rakentamaan keskitalven ajankohtaispäiväänsä oikeaan suuntaan. Tapahtuma kiinnostaa laajasti energia-alaa ja koko Suomea.

Koska aiheena oli uusiutuva energia, myös luonnonvara-alan edustajia löytyi joukosta tavallista enemmän.  Päivän pääuutinen oli, että Suomen vuodelle 2020 asetettu EU:n uusiutuvan energian 38 prosentin tavoite on jo ylitetty ja arvion mukaan toissa ja viime vuoden uusiutuvan energian osuus Suomessa oli jo noin 40 prosenttia. Suomen tavoitteet ovat kuitenkin EU:n uusiutuvan energian direktiiviä haastavammat.

Toistaiseksi uusiutuva energia on mennyt eteenpäin omalla painovoimallaan ja vallitsevalla, vaikkakin ailahtelevalta tuntuvalla, energiapolitiikalla. Tulevaisuudesta ei ole varmuutta. Pieni kysymysmerkki marginaaliin tuli jo viime vuonna, kun uusiutuvan energian tuotanto hieman väheni edellisvuoteen verrattuna.

Elinkeinoministeri Olli Rehn on kuitenkin käynnistänyt tulevaisuuden uusiutuvan energian tukijärjestelmien uudistamisprosessin; marraskuussa perustettiin työryhmä pohtimaan uusiutuvan energian tulevaisuuden kannustinjärjestelmiä. Energiaviraston ylijohtaja Simo Nurmi totesi energiapäivillä, että tukijärjestelmiä kehitetään siten, että niistä tulee yhteiskunnan kokonaisedun mukaisia. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa jää nähtäväksi. On kuitenkin selvää, että talven ja kevään aikana tätä uudistamistyön etenemistä kannattaa katsoa tarkemmin. Seuraava vaihe on jo sitten lainsäädäntötyö ja toimeenpano.

Energia on jo pidemmän aikaa ollut kasvava tekijä luonnonvara-alalla. Tuntuu siltä, että meidän on kaikkien jatkossa syvällisemmin osallistuttava energia-alan kehittämiseen ja eteenpäin viemiseen. Luonnonvara-alalla on suuria tulevaisuuden intressejä energian suhteen ja suhtautuminen yhteistyöhön näyttää alalla olevan avointa ja myönteistä. Tässäkään ei kannata nukkua ruususen unta tai edes olla hidasliikkeinen. Uusiutuvuus on valttia energia-alalla.

Kts. lisää www.energiavirasto.fi/ajankohtaiskeskustelut

Håkan Nystrand
puheenjohtaja
LUVA – Luonnonvarat

Takaisin