VALIKKO

In memoriam Markku Vuorinen

Markku Vuorinen, in memoriam
4.5.1956 Ilmajoki – 9.1.2023 Helsinki

Markku Vuorisella oli merkittävä rooli metolaisten edunvalvonnassa

Markku Vuorinen nukkui pois 9.1.2023. Vuorinen toimi parikymmentä vuotta Meton käyttämänä lakiasiantuntijana työsuhteisiin liittyvissä riita-asioissa.

Hän valmistui oikeustieteen kandidaatiksi Helsingin yliopistosta 1980. Uransa alkuvuosina hän työskenteli lakimiehenä useissa ammattijärjestöissä ja mm. toimihenkilöliittojen omistaman Suomen Oikeuspalvelu Oy:n lakimies-toimitusjohtajana. Vuonna 1996 Markku Vuorinen perusti opiskeluaikaisen ystävänsä Jussi Kasasen kanssa työoikeuteen erikoistuneen asianajotoimiston Asianajotoimisto Kasanen & Vuorisen Oy:n, jonka palveluita Meto käyttää edelleen.

Eläkekassan lisäeläkeriita

Markku Vuorinen työskenteli koko lakimiesuransa työoikeuden parissa ja edusti työ- ja virkasuhteita koskevissa erimielisyyksissä palkansaajan näkökulmaa yhteensä noin 1 000 riitajutussa.

Vuorisella oli merkittävä rooli edustaessaan Metoa oikeudenkäynneissä metsäkeskusten ja metsänhoitoyhdistysten asiantuntijoiden lisäeläkettä koskeneessa, useita vuosia kestäneessä kiistassa.

Juttu on yhä yksi Suomen suurimmista työoikeuden riitajutuista ja se ratkesi lopulta metolaisille myönteisesti. Lisäeläkeriidassa kiisteltiin siitä, voiko lisäeläke olla työsuhteen ehto ja voiko työnantaja muuttaa sitä yksipuolisesti. Kantajia oli satoja. Keskeisemmät ratkaisut tehtiin eri oikeusasteiden velvoittamana vaiheittain. Viimeisimmät kiistan osiot ratkaistiin lopulta sovintoneuvotteluissa vuonna 2006. Asia oli palkansaajille yleisestikin periaatteellisen tärkeä. Vaikutukset rahallisesti yksittäiselle jäsenelle vaihtelivat, mutta hyvin monille se oli merkittävä.

Moni Eläke-Tapion edunsaaja on varmasti kiitollinen Markku Vuorisen ajamasta lisäeläkeratkaisusta.

Hän jäi eläkkeelle 2014 etenevän sairauden pakottamana.

Henkilönä Markku Vuorinen oli helposti lähestyttävä, miellyttävä ja oikeudenarvontuntoinen. Ennen kaikkea hän oli vankkumaton ja taitava palkansaajien oikeuksien puolustaja.

Kirjoittajat: Meton järjestöpäällikkö Ilpo Puputti ja ent. Meton pääsihteeri Reino Mattila

Takaisin