VALIKKO
Kerskakulutuksesta maltillisuuteen

Kerskakulutuksesta maltillisuuteen

Kriisiä pukkaa kriisin perään. Energian hinta huimaa, eikä sen saatavuudesta tulevina talvikuukausina ole täysiä takeita. Inflaatio oli heinäkuussa 7,8 %. Tilojen kannattavuutta syö lannoitteiden ja energian hinnannousu. Myönteistä on, että kotieläintuotteiden hinnat ovat hieman nousseet ja viljan myyntihinnat ovat olleet ennätyskorkealla.

Niin maatilojen kuin omakotitaloasujien kannattaa käydä läpi energian kulutus, onko jokin mistä voin kulutusta pienentää? Onko siirtyminen uusiutuvaan energiaan edes osin mahdollista? Minkälaiset talousvaikutukset eri vaihtoehdoilla on omalle kohdallani?

Tilanne ei tunnu reilulta, kun sähkösopimuksen päättymisen ajankohta määrittää hintalapun, joka saattaa heilauttaa taloutta sadoilla – jopa tuhansilla euroilla kuukaudessa. Kulutuksesta ja hinnoista kannattaa olla kiinnostunut, ottaa selvää ja laskea vaihtoehdot omalla kohdalla. Viime vuodet pannassa ollut puun polttokin on taas suositeltavaa, oikein TEMin astetta alemmas-energian säästökampanjan mukaisesti. Hajautettu energian tuotanto on maaseudun isossa kuvassa onneksi osa arkea. Liitto tarjoaa jäsenilleen lokakuussa kaksi Teams-infoa energia-asioista. Infoista löydät lisätietoja tästä blogin vierestä sekä luva.fi-sivuilta.

Kerskakulutuksen aika on ohi ja askelia joudutaan ottamaan kohti maltillisuutta. Parin vuoden takainen maailmanmeno – puhumattakaan 80-luvusta – tuntuu osin epätodelliselta ja jopa ajattelemattomalta. Toisaalta agrologit, jos ketkä, osaavat tulla toimeen vähän vähemmälläkin, tehdä itse ja huolehtia omavaraisuudesta. Maaseutu on täynnä käteviä emäntiä ja isäntiä.

Agrologit pääsivät pitkästä aikaa viettämään aikaa yhdessä Kanta-Hämeen Agrologien järjestämillä kesäpäivillä. Lepaan historiallinen miljöö pääsi oikeuksiinsa sään suosiessa ja iltajuhla Petäyksessä verhoitui Vanajaveden syliin. Ja kuten aina; seura ja ruoka olivat erinomaisia. Kiitos kantahämäläiset!

 

Anne Laitinen, toiminnanjohtaja
Agrologien Liitto
anne.laitinen@luva.fi
puh. 050 5143 711

Takaisin