VALIKKO
Håkan Nystrand, METO: Kokonaisratkaisun kattavuus katkolla kesäkuussa

Håkan Nystrand, METO: Kokonaisratkaisun kattavuus katkolla kesäkuussa

Kaikki keskusjärjestöt ovat hyväksyneet työmarkkinoiden kokonaisratkaisun. EK:n päätös syntyi kuitenkin enemmistöpäätöksenä, jossa metsäteollisuuden kanta jäi vähemmistöön. Logistiikan poisjääminen ratkaisusta johtaisi metsäteollisuuden mukaan siihen, että ”pyhän paperirullan” kuuluisa varmistettu tie vientimarkkinoille ei olisi turvattu. Metsäteollisuus edellyttää, että logistiikan mukaan tuleminen kokonaisratkaisuun hoidetaan kevään soveltamisneuvotteluiden aikana. Miten tämä tehdään, on tällä hetkellä arvoitus.

Meton hallitus päätti kokouksessaan, että meillä on valmius soveltamisneuvotteluihin. Kaikki meidän työnantajatahomme ovat myös ilmoittaneet valmiudesta käynnistää neuvottelut. Meton hallitus totesi, että tässä tilanteessa vaikea kokonaisratkaisu on parempi kuin ilmoitetut vaihtoehdot, kuten lainsäädännöllinen puuttuminen neuvotteluoikeuksiin, budjetin lisäleikkaukset ja veronkorotukset. Keskusjärjestöjen sopimuksesta lisää: http://www.sttk.fi/2016/02/29/neuvottelutulos-pahkinankuoressa/

Soveltamisneuvotteluissa käsitellään vain kokonaisratkaisussa sovitut asiat. Näistä vaikein asia on vuosittaisen työajan pidentäminen 24 tunnilla.  Työehtosopimusten avaaminen kokonaisuudessaan on edessä vasta tämän sopimuskauden lopussa syksyllä 2017 / talvella 2018. Odotettavissa on silloin liittokohtainen neuvottelukierros.

Soveltamisneuvottelut eivät lähde käyntiin ihanteellisissa olosuhteissa. Kattavuus arvioidaan sopimuksen mukaan vasta kesäkuun puolella. Nyt jo tiedetään, että logistiikan poisjääminen tulee olemaan merkittävä tekijä kattavuutta arvioitaessa.

Uuden keskusjärjestön selvityshanke päättyi ja nyt ovat vuorossa liittojen päätökset asiasta. Meton sääntöjen mukaan valtuusto päättää keskusjärjestökysymyksestä, tietenkin hallituksen päätösesityksen pohjalta. Tämä tehdään aina uuden liittokokouskauden valtuuston ensimmäisessä kokouksessa.

Meto on tällä hetkellä hyvän keskusjärjestön jäsen. Huhtikuun valtuuston kokouksessa uuden keskusjärjestön selvitystyötä käydään läpi ja tehdään tarvittavat johtopäätökset. Jo nyt on kuitenkin selvää, että hanke ei tule toteutumaan suunnitelmien mukaan. Meto on tässä tilanteessa valmis valtuuston tämän liittokokouskauden päätöksellä olemaan sitoutuneesti mukana ja edelleen kehittämässä STTK:ta.

Lisää tästä aiheesta kevään aikana.

Håkan Nystrand
puheenjohtaja
METO – Metsäalan Asiantuntijat

Takaisin