VALIKKO
Lopetetaan kurjuuttaminen

Lopetetaan kurjuuttaminen

Yksi viime vuoden uudissanoista oli toisen suuren kaupparyhmittymämme lanseeraama halpuuttaminen. Kilpakumppani peesasi halpuuttamista reiluuttamalla hintojaan.

Kuluttajat tervehtivät kauppojen halpuuttamista ja reiluuttamista ilolla, mutta huonojen tuottajahintojen vuoksi taloudellisissa vaikeuksissa painiskelleet ruoantuottajat näkevät asemansa kurjistuvan entisestään. Tuottajat epäilivät, eikä aiheetta, että hinnanalennukset maksaa tuottaja eikä kauppa.

Joulun alla takamatkalta hintojen alentamiseen lähtenyt kaupparyhmä aloitti Tuottajalle kiitos-kampanjan, jossa jouluostosten tekijöille myytiin euron hintaisia possukortteja. Kauppa tuplasi kertyneen tuoton ja ohjasi sen ruoantuottajille. Tuottajalle kiitos-kampanja sai jatkoa. Nyt muutamien tuotteiden hintaan sisällytetty lisätuki ohjataan tavarantoimittajien kautta tuottajille kaupan ja MTK:n varmistaessa tuen oikeudenmukaisen jaon tuottajille.

Olemme eläneet yli 20 vuotta EU-aikaa. EU vei ruoantuottajalta yrittämisen mielekkyyden, sillä palkka ei enää tule hyvin tehdystä työstä vaan alennetuista tuottajahinnoista ja tuesta. Tuen hakeminenkin on erittäin työlästä, vaikka tukena on 100-sivuinen tukiohjeopas.

Kuluneen kahdenkymmenen vuoden aikana elintarviketeollisuus on joutunut kaupan ankaran kilpailuttamisen kurittamaksi. Kauppa kilpailuttaa teollisuutta muutaman kuukauden välein. Ja tuottaja kärsii taas.

On hienoa, että kauppa osoittaa tukea taloudellisissa vaikeuksista kärsiville tuottajille. Tuntuu vain siltä, että tuleeko sympatia aidosti sydämestä vai kaupparyhmien keskinäisen kilpailun pakottamana? Onko järkeä luoda viljelijän talouden tueksi uusi tukimuoto? Ei ole, kun kaupan sisäänostajat jatkanevat kovaa linjaansa. Siinä toinen käsi antaa – toinen ottaa. Eikö olisi reilumpaa turvata alkutuottajalle yrittämisen ja elämisen mahdollisuus paremman tuottajahinnan kuin uuden tuen muodossa?

Halpuuttaminen ja reiluuttaminen on hyväksyttävää, jos se tehdään kaupan katteista tinkimällä. Ellei, lopetetaan tämä tuottajia ahdistava kurjuuttaminen.

Esko Lappalainen
toiminnanjohtaja
Agrologien Liitto ry

 

 

 

Takaisin