Luonnonvara-alan kustannustehokas edunvalvoja
LUVA – Luonnonvarat ry:n ensimmäinen kaksivuotiskausi on takana ja viime joulukuussa nimettiin hallituksen jäsenet uudelle kaksivuotiskaudelle.
Luvaa perustettaessa yksi keskeinen ajatus oli lisätä luonnonvara-alalla toimivien järjestöjen painoarvoa yhteiskuntavaikuttamisessa. Siinä on kiistatta onnistuttukin, sillä eri tahoilla suurempaa jäsenjoukkoa edustava LUVA on otettu positiivisesti vastaan. On ollut etua myös siitä, että työnjako yhteiskuntaedunvalvonnassa – ja toimiston sisäisessäkin toiminnassa – on mukavasti edennyt. Ilahduttavasti agrologien ja metolaisten yhteistyökin on saatu maakunnissa mukavaan alkuun.
LUVA – Luonnonvarat ry:n nimeä on pidetty onnistuneena. Uuden toimijan nimen ja toiminnan luonteen selvittäminen vie aikansa. Sen selventämisessä on edelleen työsarkaa, sillä monet LUVA:n jäsenjärjestöjen jäsenet mieltävät edelleen LUVA:n syntymisen olevan seurausta Agrologien Liitto ry:n, METO Metsäalan Asiantuntijat ry:n ja Metsäalan Yrittäjät ry:n fuusiosta. Näin ei kuitenkaan ole, vaan kyseessä on edellä mainittujen yhdistysten kevyt kattojärjestö.
LUVA – Luonnonvarat ry:n kattojärjestön sateenvarjon alla sen jäsenyhdistykset jatkavat normaalia elämäänsä säilyttäen omat jäsenensä, hallintonsa ja omaisuutensa. Jäsenille näkyvimpänä muutoksena LUVA:n synnystä on ollut viestinnän yhtenäistyminen LUVA:n brändin alle. LUVA:n jäsenjärjestöjen jäsenille omista jäsenlehdistä luopuminen oli suuri ja murinaa aiheuttanut muutos, mutta sen kivuliaan päätöksen takana oli työvoimaresurssien ja kustannusten säästäminen jäsenten eduksi.
LUVA-brändi on tuonut kustannussäästöjä ainakin Agrologien Liitolle. Tämän brändin alla olemme saaneet Liitolle ajanmukaiset www-sivut, uutiskirjeen ja verkkolehden. Yksin toteutettuna nuo asiat olisivat olleet suuria kustannuksia pienelle Liitolle.
Yhteisen brändin ohella toimistoyhteistyö METO:n kanssa on ollut Agrologien Liitolle kustannustehokas järjestely. Tämän yhteistyön tuloksena olemme yhtenäistäneet toimistoinfran tietokoneita lukuun ottamatta. Olemme samassa atk-verkossa; puhelinsopimus, atk-tuki, postimaksukone, toimiston neuvottelu- ja sosiaalitilat ovat yhteiskäytössä. On ollut suuri helpotus, kun edellä mainituista asioista ei tarvitse enää rinnakkaisin sopimuksin huolehtia.
Luonnonvara-alalla on lukuisia LUVA – Luonnonvarat ry:n jäseniksi sopivia pikkujärjestöjä. Olemme todenneet, että järjestöjen päätöksentekojärjestelmät jauhavat tuloksia hitaasti. Toivottavasti sillä rintamalla edistytään. Pienten järjestöjen pitäisi pysähtyä miettimään mitä edunvalvonnan ja kustannustehokkaan toimiston tehostumista LUVA – Luonnonvarat ry:n jäsenyys heille voisi tarjota. Uusi jäsen voisi Agrologien Liiton tavoin tulla METO – Metsäalan Asiantuntijat ry:n vuokralaiseksi hyödyntämään keskellä kylää sijaitsevasta ajanmukaisesta toimistototilasta ja -infrasta.
Olen saanut olla rakentamassa LUVA – Luonnonvarat ry:n toimintaa alusta lähtien. Hyvä perustus on rakennettu ja nyt on aika jättää kattojärjestön viilaaminen nuorempiin käsiin.
Kiitos kaikille LUVA:n toiminnassa mukana olleille järjestöjen edustajille ja jäsenille luonnikkaasta yhteistyöstä ja parasta mahdollista jatkoa LUVA – Luonnonvarat ry:lle, sen jäsenjärjestöille sekä niiden jäsenille!
Esko Lappalainen
LUVA – Luonnonvarat ry:n sihteeri
Agrologien Liiton toiminnanjohtaja
Takaisin