Ohjeita eläkkeelle siirtyvälle
Työskentely eläkkeellä
Työsuhteen pitää päättyä vanhuuseläkkeelle siirryttäessä
Vanhuuseläkkeen myöntämisen edellytyksenä on, että työsuhde on päättynyt. Vanhuuseläkettä ei voida myöntää, jos työskentely saman työnantajan palveluksessa jatkuu ennallaan. Työskentelyä voi jatkaa ainoastaan silloin, jos työajassa, ansioissa sekä työtehtävissä on tapahtunut objektiivisesti arvioiden oleellinen muutos ja uusista ehdoista on tehty uusi työsopimus.
Muista laskettaa eläkkeesi uudelleen, kun täytät eläkkeen kertymisen yläikärajan. Voit jatkaa työskentelemistä myös vakuuttamisvelvollisuuden päättymisen jälkeen. Silloin työtä ei enää vakuuteta eläkevakuutuksella, eli työstä ei enää makseta eläkevakuutusmaksuja, eikä sinulle kerry eläkettä.
Voiko eläkkeellä alkaa yrittäjäksi ja paljonko saan tienata?
Voit alkaa yrittäjäksi eläkkeelläkin. Vanhuuseläkkeellä ja osittaisella vanhuuseläkkeellä voit työskennellä rajoituksetta ilman ansiorajaa. Työkyvyttömyyseläkkeellä ja työuraeläkkeellä voit toimia yrittäjänä tiettyyn ansiorajaan asti ilman, että se vaikuttaa eläkkeeseesi. Oma Eläkkeestä voit tarkistaa ansiorajasi.
Ilmoitusvelvollisuus ja rajoitukset työskentelyssä
Jos saat jotain seuraavista eläkkeistä, sinun tulee ilmoittaa eläkekassaan työsuhteen tai yrittäjätoiminnan alkamisesta tai siinä tapahtuvista muutoksista. Myös terveydentilan parantumisesta on ilmoitettava.
* osakuntoutustuki
* kuntoutustuki
* osatyökyvyttömyyseläke
* työkyvyttömyyseläke
Kaikilla yllä olevilla eläkkeillä olevat henkilöt saavat työskennellä vain rajoitetusti. Ansiorajat ovat yksilöllisiä.
Ei ansiorajoja
Jos saat vanhuus-, osittaista varhennettua vanhuus- tai perhe-eläkettä, voit työskennellä ilman rajoituksia. Saamasi ansiot eivät vaikuta eläkkeen määrään.
Lykkäyskorotus
Oman alimman vanhuuseläkeiän täyttämisen jälkeen eläkettä kasvattaa myös niin sanottu lykkäyskorotus, jos et hae eläkettä vielä alimmassa vanhuuseläkeiässäsi. Lykkäyskorotus korottaa eläkettä jokaiselta lykätyltä kuukaudelta 0,4 %.
Kannattaa tehdä laskelmia ja vertaile
Kun teet laskelmia omasta tilanteestasi, niin otathan huomioon myös palkan ja eläkkeen erotuksen sekä veroprosentin vaikutukset. Laskelma, taloudelliset vaikutukset ja asioiden arvottaminen on tietysti kullekin henkilökohtainen asia ja talous näyttäytyy erilaisena.
Työeläke.fi sivuilta löytyy mm. arviolaskuri
Tarkista työeläkeotteesi, tutustu eläkevaihtoehtoihin ja ole tarvittaessa yhteydessä eläkevakuutusyhtiösi asiakaspalveluun.
Osittainen vanhuuseläke (ove)
Ove antaa joustoa elämään ja sen voi saada 61 vuotta täyttänyt, jos on syntynyt vuonna 1963 tai aiemmin. Mikäli olet syntynyt vuonna 1964, voit saada osittaisen vanhuuseläkkeen 62 vuotiaana. Eläkkeen voi ottaa, kun muuta omaan työhön perustuvaa eläkettä ei ole myönnetty. Työnantajan kustantama vapaaehtoinen eläke ei estä osittaisen vanhuuseläkkeen saamista. Osittainen vanhuuseläke voi olla varhennettu tai lykätty sen mukaan minkä ikäinen olet.
Varhennusvähennys ja lykkäyskorotus
Jos jäät osittaiselle vanhuuseläkkeelle ennen kuin täytät alimman vanhuuseläkeikäsi, varhennusvähennys pienentää osittaista vanhuuseläkettäsi. Maksuun ottamaasi eläkkeen osaa pienennetään pysyvästi 0,4 prosenttia kuukaudessa jokaiselta oman ikäluokan lakisääteistä vanhuuseläkeikää edeltävältä kuukaudelta.
Varhennusvähennystä ei tule, jos jäät osittaiselle vanhuuseläkkeelle alimman vanhuuseläkeikäsi jälkeen. Jos haet vanhuuseläkkeesi alimman vanhuuseläkeikäsi jälkeen ja olet nostanut osittaista vanhuuseläkettä, eläkkeen nostamattomaan osaan ja osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla kertyneeseen eläkkeeseen lasketaan lykkäyskorotus. Lykkäyskorotus on 0,4 prosenttia jokaiselta lykkäyskuukaudelta.
Lomien pitäminen ennen eläkkeelle jäämistä
Yleinen käytäntö työpaikoilla on, että työntekijä pitää lomansa ennen vanhuuseläkkeelle siirtymistä. Näin ei kuitenkaan ole mikään pakko toimia, vaan vanhuuseläkkeelle siirtymisen yhteydessä lomat voidaan myös maksaa rahana ulos, jolloin niistä karttuu eläkettä. Asiasta kannattaa keskustella työnantajan kanssa.
Työttömän eläketurva
Työttömyyspäiväraha turvaa työikäisen toimeentuloa työttömyysaikana. Ansiopäiväraha-ajalta kertyy eläkettä alimpaan vanhuuseläkeikään saakka, mutta jonkin verran vähemmän kuin työssäoloajalta. Työttömyyspäivärahan jälkeen myönnettävä eläke on yleensä vanhuuseläke.
https://www.varma.fi/globalassets/henkilo/tyottoman-elaketurva.pdf
Hanki verokortti eläkettä varten
Tarvitset oman verokortin eläkettä varten. Se kannattaa pyytää verotoimistosta mahdollisimman pian, kun olet saanut eläkepäätöksen.
Osoitteen, sähköpostin, puhelinnumeron tai pankkitilin muuttaminen
Sinun kannattaa ilmoittaa henkilökohtainen sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi eläkekassaasi, sekä
uusi tilinumero jos haluat muuttaa tiliäsi, jolle eläkkeesi maksetaan.
Työeläkekortilla alennusta
Saat työeläkekortin, jos sinulle on myönnetty vanhuuseläke tai täysi työkyvyttömyyseläke.
Työeläkekortilla saat alennuksia monista erilaisista palveluista ja tuotteista. Alennuksia kannattaa kysyä suoraan palveluiden tarjoajilta.
Kortin saapumiseen asti voit saada alennuksia esittämällä saamasi eläkepäätöksen.
Ilmoitus Metoon eläkkeelle siirryttäessä
Jotta jäsenetusi säilyvät myös eläkkeellä ollessasi, niin ilmoita Metoon jäsenistöassistentti Anne Marttiselle, milloin olet jäämässä eläkkeelle. Ilmoituksen voi tehdä esim. Meton kotisivuilla muutosilmoituslomakkeella, johon pääset tästä linkistä.
Tieto liittoon ei tule muualta kuin jäseneltä itseltään. Eläkeläisjäsenen vuosimaksu on 75 €.