VALIKKO
Omavaraisuus

Omavaraisuus

Ukrainan sota on avannut monen silmät. Ilmastonpelastushuumassa asetettiin kunnianhimoisia tavoitteita, joista osasta on nyt luovuttava. Suomi on kylmä pohjoinen maa pitkillä välimatkoilla, eikä täällä aina tuule tai varsinkaan aurinko paista. Tarvitsemme turvetta.

Suomessa turpeen uusiutuvuus jätetiin arvan varaan ja peli hävittiin, vaikka turve kasvaa yli 30 miljoonaa kuutiota vuodessa. Lämpövoimalaitoksissa turvetta on korvattu puuhakkeella, josta neljännes tuodaan Venäjältä. Ilmassa on merkkejä, että itähakkeen tuonti loppuu hetkenä minä hyvänsä. On aika määritellä turpeen status uudelleen ja turvata sen noston tulevaisuus.

Turpeen uuden tulemisen lisäksi metsien käyttöä tulee tehostaa. Yli puolet Euroopan tiukasti suojelluista metsistä on Suomessa. Se on valtavasti yhdelle maalle.

Ihminen on luontokappale muiden joukossa, jolle ensisijaista ovat fyysiset perustarpeet: ruoka, juoma ja Suomessa lämpö. Ukrainan sota uhkaa näitä perustarpeita, sillä maa on maailman vilja-aitta, mutta sodan myötä peltoja ei kylvetä. Se tarkoittaa noin viidenneksen pudotusta maailman vehnä-, ohra-, rypsi- ja maissisatoon. Kustannusten nousu ja nälänhätä ovat jo täällä: Libanonissa säännöstellään leipää, kun viljaa ei saada Ukrainasta. Pakolaiskriisi on oven takana.

Ensisijaista nyt on turvata Suomen oma ruoan- ja energiantuotanto. Myönnetään ääneen, että maataloutemme kriisi ei johdu vain kohonneista lannoitteiden ja energianhinnoista. Taustalla on vääristynyt neuvotteluasetelma elintarviketeollisuuden ja kaupan kanssa. Ammattiliittojen työ on puolustaa neuvotteluasemaltaan heikointa eli työntekijää. Maataloustuottajat ja pk-yrittäjät tarvitsevat lainsäädännöllistä tukea neuvotteluasemansa nostamiseen.

Omavaraisuuden lisäksi meidän tulee pyrkiä lisäämään tuotantoamme, jotta voimme auttaa hädässä olevia. Kuten meitäkin autettiin sodan aikana ja sen jälkeen. Se on velvollisuutemme, niin kauan, kuin me siihen pystymme.

Toivotaan parasta, mutta varaudutaan pahimpaan.

päätoimittaja Tiina Eklund 

Luonnon Varassa -lehti

p. 040 76 101 75, tiina.eklund@luva.fi

(6.3.2022)

Takaisin