VALIKKO
Päätä Karjalan mäntyyn

Päätä Karjalan mäntyyn

Tikulla silmään sitä, joka vanhoja muistelee, kuuluu vanha sanonta. Silläkin uhalla muistelen vanhoja – tosin en kovin vanhoja.

Viisi vuotta sitten Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa oli lakkautusuhan alla joko maatalousopetus tai musiikki. Kulttuuriväki puolusti voimakkaasti musiikkia, ja maatalousväen viesti kaikui kuuroille korville. Musiikki voitti, ja vahvasti maataloudesta elävä maakunta menetti maatalousopetuksen.

Näin siitäkin huolimatta, että musiikin aloituspaikat olivat täyttyneet huonosti – varsinkin kovasti puolustetun kansanmusiikin. Agrologiopintoihin hakijoita riitti.

Päätöksen jälkeen sanomalehti Karjalainen ennusti pääkirjoituksessaan:”Pohjois-Karjala saattaakin maksaa kovan hinnan musiikin koulutuksesta.” Lisäksi lehti ennakoi ”On hyvinkin realistinen näköala, että musiikin koulutuksesta joudutaan luopumaan joka tapauksessa, mutta lisäksi nyt menetetään maatalouden 20 opiskelupaikkaa.”

Ennustus toteutui: tänä keväänä uusia musiikin opiskelijoita ei enää otettu, ja tänä vuonna Joensuusta jaetaan viimeiset todistukset agrologi (AMK)-tutkinnon suorittaneille.

Agrologien Liiton ja monen muunkin mielestä Joensuun biotalouden kokonaisuus, jossa maa-, metsä- ja ympäristötalous olivat oivallisesti edustettuina, olisi pitänyt ehdottomasti säilyttää. Pohjois-Karjalan elinkeinoelämässä maatalous ja metsä kulkevat erottamattomasti käsi kädessä. Maan ja metsän yhteys olisi pitänyt säilyttää myös koulutuksessa.

Ammattikorkeakouluilla on myös aluekehittäjän rooli. Pohjois-Karjalassa luontaisin aluekehittämisen tehtävä olisi ollut karjatalousvaltaisen maatalouden kehittäminen. Karelia ammattikorkeakoulun maataloutta voimaannuttava vaikutus olisi ulottunut myös Etelä-Karjalaan ja Kymenlaaksoon. Itärajan pinnasta oli totuttu hakeutumaan maatalouden opintoihin aikaisemmin Hyvinkäälle, myöhemmin Kiteelle ja sittemmin Joensuuhun.

Viisi vuotta sitten musiikin ja maatalouden koulutukset olisi voitu säilyttää yhteistyössä Savonia ammattikorkeakoulun kanssa. Nyt Karelia ammattikorkeakoulussa ei ole kumpaakaan korkeakoulutusta.

On surullista, että ammattikorkeakoulun johtokunta löi asiassa varoituksista huolimatta päänsä Karjalan mäntyyn.

Esko Lappalainen
toiminnanjohtaja
Agrologien Liitto ry

 

 

 

Takaisin