VALIKKO
Parempaa luvassa?

Parempaa luvassa?

Viime kuukausien aikana maamme talouselämässä on nähty useita valonpilkahduksia. Kunnon päivänpaiste kuitenkin vielä lymyää melko vahvan pilviverhon takana.

Valonpilkahduksia ovat tuoneet muutamat teollisuuden saamat suurtilaukset ja useisiin uusiin biotalousinvestointeihin luvassa olevat ulkomaiset rahoitukset.

Maaseutumessujen yhteydessä LUVA – Luonnonvarat ry:n järjestämässä Luvassa 100 000 työpaikkaa-seminaarissa kuulimme puolestaan useista mielenkiintoisista luonnonvara-alan innovaatioista. Toivottavasti näistä teollisuuden saamista tilauksista ja investointipäätöksistä sekä seminaarissamme esitellyistä innovaatioista syntyy tuo tavoiteltu 100 000 työpaikkaa!

Perusmaataloudelle kulunut vuosi on ollut alhaisten tuottajahintojen ja sateisen kesän vuoksi ankea. Ankeutta on lisännyt myös maataloustukien maksatusten viivästyminen. Sianlihan viennissä Kiinaan saatiin sentään pää auki. Mahtaisiko se näkyä määrältään kovasti pienentyneen sianlihantuottajajoukon tileillä parempana kassavirtana?

Palkkatyöstä elantonsa saavilla agrologeillakin on ollut vaikeuksia. Viime vuoden joulukuussa ja tämän vuoden tammikuussa työttömien agrologien määrät olivat huippulukemissa. Työttömien määrä puhkaisi 350 työttömän rajan aikaisempien huippujen ollessa 250 työttömän paikkeilla. Onneksi tilanne parani vuoden edetessä, mutta tämänkin vuoden loppua päin käydessä työttömien luvut näyttävät uhkaavasti kasvavan. Ilmeisesti emme kuitenkaan näe vuodentakaisia huippulukemia. Virinnyt hanketoiminta on sulattanut työttömien määrää ja sulattanee jatkossakin – ainakin jos hankkeiden maksatukset nopeutuisivat. Kaikilla hankkeita pyörittävillä kassa ei yksinkertaisesti kestä hankkeiden kovasti takapainotteista maksatusta. Myös hankkeisiin liittyvä byrokratia kaipaa rutkasti keventämistä.

Jos viljelijäagrologien tulotaso on ollut kehno, sitä on ollut myös palkansaaja-agrologien palkkakehitys. Tämän vuoden elokuun palkkakyselyyn pohjautuva tutkimuksemme nimittäin osoittaa agrologien palkkakehityksen junnanneen viimeiset viisi vuotta paikoillaan. Jossakin määrin vaisussa palkkakehityksessä heijastunee maatalousalan huono taloustilanne heikentyneenä palkanmaksukykynä.

Ankeina aikoina henkinen jaksaminen on kovilla. Agrologien yhdistykset tarjoavat tilaisuuksia harmaan arjen rutiinien katkaisemiseen järjestämällä kulttuuri- ym. tilaisuuksia, joiden yhteydessä voi vaihtaa ajatuksia agrologisisarten ja -veljien kanssa. Nämä yhdessäolon mahdollisuudet kannattaa hyödyntää.

Juhliakin on järjestetty. Kuluneena syksynä ruotsinkieliset agrologit juhlivat 100-vuotista Skuffista ja Oulun seudun sekä Etelä-Savon yhdistykset 80-vuotistaipaleitaan.

Lämmin kiitos kuluneesta vuodesta kaikille yhdistystoiminnan puurtajille ja hienojen juhlien järjestäjille.

Jaksamista teille kaikille, rauhaisaa joulun aikaa ja valoisampaa vuotta 2017!

Esko Lappalainen

Takaisin