VALIKKO
Puun poltolla puhdistetaan ilmaa

Puun poltolla puhdistetaan ilmaa

Fossiilisen öljyn ja maakaasun polttaminen lisää ilman hiilidioksidia ja edistää kasvihuoneilmiötä.

Puun polttaminen sen sijaan on vastaus moniin ongelmiin, sillä puu sitoo ilman hiilidioksidia kasvaessaan ja puuta poltettaessa saadaan lukuisia tuotteita, jotka toimivat hiilivarastoina ja puhtaan energian lähteinä.

Biohiili on hiilivarasto

Biohiiltä saadaan, kun kuumennetaan puuta hapettomasti pyrolyysissä. Biohiiltä käytetään kasvualustoissa maan parantamiseen ja suodatinhiilenä veden puhdistamiseen. Sen käyttöä betonin raaka-aineena ja asfaltin bitumin tehostajana tutkitaan. Biohiilen hinta hipoo kattoa, kysyntää on enemmän kuin tarjontaa.

Biohiili on hiilivarasto. Kasvava puu on moottori, hiilinielu, joka sitoo hiilidioksidin ilmasta ja muuttaa sen puuksi. Hiilidioksidi on raaka-aine.

Biohiili on niin haluttua, että Suomeen on suunnitteilla ja perusteilla 10.000 hehtaaria pajuviljelmiä sen tuottamiseen ja biohiilitehtaita rakennetaan koko ajan lisää.

Puhdasta sähköä ja teollisuuden tuotteita

Puuta polttamalla Bio-CHP-laitoksissa saadaan sähköä ja lämmitetään kaupunkilaisten koteja. Ilman CHP-laitosten sähköntuotannon 3000-4000 megawatin kapasiteettia olisi Suomen tilanne huomattavasti tukalampi nykyisessä sähkökriisissä.

CHP-laitoksissa puu poltetaan puhtaasti eikä hiukkasia pääse ilmaan. Poltossa syntyvä biogeeninen hiilidioksidi voidaan ottaa talteen ja myydä teollisuudelle raaka-aineeksi nykyisen fossiilisen hiilidioksidin sijaan. Tai se voidaan yhdistää vetyyn ja saada siitä synteettistä polttoainetta, metaanikaasua.

Hiilidioksidi voidaan myös pumpata pysyvästi talteen hylättyihin öljy- ja kaasulähteisiin, mitä tehdään jo tällä hetkellä.

Lue lisää aiheesta Luonnon Varassa-lehdestä 4/2022 täältä.

Puun kaataminen ja käyttö pelastaa oikeasti maailman.

Onnellista Uutta Vuotta 2023!

Tiina Eklund, päätoimittaja
tiina.eklund@luva.fi, p. 040 76 101 75

Takaisin