VALIKKO
Seinäelementti vehnänoljesta

Seinäelementti vehnänoljesta

Luonnonmukainen ok-rakentaminen on ottamassa käyttöönsä teollisesta rakentamisesta tuttuja konsteja. Tällaista kehitystä edustavat Billnäsissä majailevan Natural Building Companyn esittelemät, oljesta ja puusta kootut seinäelementit.

NBC on puuhaillut pitkään savi- sekä olkirakentamisen kanssa tutustuen kantapään kautta käsityön ja uniikkirakenteiden työläyteen. Samaa läksyä ovat maailmalla lukeneet monet muutkin luonnonmateriaaleista kiinnostuneet yritykset. Liettuassa tämä on johtanut kehitystyöhön, jonka tuloksena syntyi NBC:n esittelemä elementti. Elementöinnin keskeinen etu on tässäkin rakennuspaikalla tehtävän työn helpottuminen. Olkiseinän rakentaminen voi olla nyt tehtaalta tulevien valmiiden palikoiden yhteen ruuvaamista.

Ei pöllömpi idea, ainakaan periaatteessa.

Elementti koostuu vehnänoljesta, joka on puristettu puu- ja vanerikehikon sisään kovalla paineella. Elementissä ei ole liimaa tai mitään muutakaan kemikaaleja, oljen sanotaan pysyvän paikoillaan pelkän puristuksen ansiosta. Tiiviyden takia painumista ei kuulemma tapahdu, eläinten on vaikea kaivaa materiaaliin koloja ja seinä on hapen vähäisyyden takia paloturvallinen.

Tiiviys vähentää lämmöneristävyyttä mistä huolimatta elementeistä voidaan koota myös nykykriteerien mukainen passiivitalo. Lämmöneristävyyttä on tosin parannettava tällöin puukuitulevyjen avulla.

Käytännön rakentamista ajatellen varsin olennainen etu on myös mahdollisuus kuvata esimerkiksi energiatehokkuutta ja paloturvallisuutta insinöörien rakastamilla ja viranomaisten vaatimilla numeerisilla arvoilla. Rakennuslupaa haettaessa liikkeelle ei tarvitse lähteä joka kerta tavallaan nollasta, mikä helpottanee tuntuvasti suunnittelijoiden työtä tasoittaen ”eksoottisen” materiaalin tietä käytännön rakentamiseen.

50 cm:n paksuinen seinärakenne on perinnerakentamisen tapaan suunniteltu höyryä läpäiseväksi. Seinän sisään kulkeutuvan kosteuden pitäisi tällöin tuulettua ulos kondensoitumatta matkan varrella vedeksi, mikä on paljon luvattu. Vesi on selvästikin elementin kovin haaste. Paksun, suojaamattoman olkimassan kostuminen syystä tai toisesta muuttaa elementin nopeasti kompostiksi. Ja samalla tietysti homeiden ja muiden mikrobien ruokapöydäksi.

Elementtien toimivuudesta saadaan käytännön näyttöä jo lähivuosina, Suomessa on jo käynnistynyt elementteihin tukeutuvia ok-projekteja. Näihin onkin syytä palata myöhemmin.

Toimittaja Heikki Jaakkola pohtii blogeissaan kehityksen kehittymistä. petteri60.wordpress.com

 

NBC:n Johanna Rautkoski esitteli Liettuassa kehiteltyä seinäelementtiä, joka kootaan puristetusta vehnäoljesta. Elementtirakentamisen kätevyys hivuttautuu näin myös perinteisiin materiaaleihin tukeutuvaan rakentamiseen.

Seinäelementti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takaisin