VALIKKO
Uudistuksia tehdään jäsenkunnan hyväksi

Uudistuksia tehdään jäsenkunnan hyväksi

Meton johtoseminaarissa huhtikuun lopussa fokus oli vahvasti tulevaisuudessa. Ensi syksyn liittokokous lähestyy ja keskeisimmät asiakirjat ovat valmiina jäsenjärjestöjen kommenttikierrokselle. Kommenttien perusteella Meton hallitus viimeistelee vielä päätöspaketin kesäkuun kokouksessaan. Sen jälkeen esitykset liittokokouksen päätöksiksi tulevien vuosien toiminnasta ovat valmiit. Pääsuunta on meillä selkeä, eli keskitymme ydintoimintaan, jäsenten hyväksi tehtävään edunvalvontaan eri muodoissaan. Tämä tarkoittaa myös valintoja, priorisointeja, jopa vahvemmin kuin aikaisemmin.

Liittokokouksen käsittelyyn tulee esitys hallinnon keventämisestä. Esityksen mukaan liittokokouksen sijaan tulee edustajisto, joka korvaa myös nykyisen valtuuston. Kaksi kertaa vuodessa kokoontuva edustajisto päättää talousarviosta ja tilinpäätöksestä sekä hoitaa nykyisen liittokokouksen tehtävät. Vaalikausi olisi nelivuotinen jatkossakin ja joka neljäs vuosi olisi edustajiston perusteellisempi ns. vaalikokous ja siihen liittyvä kutsuvierastilaisuus. Valmistelutyö vaalikokouksia varten tehtäisiin sopimusalojen kokouksessa, kuten tähänkin saakka on toimittu liittokokous-aikana. Järjestely olisi kustannustehokkaampi ja ketterämpi kuin nykyjärjestelmä. Meton on seurattava aikaansa tässäkin suhteessa.

Saariselän majojen omistaja vaihtui toukokuussa, kuten Meton uutiskirjeessä kerroimme. Omistajamuutoksen myötä jäsenten palvelut ja edut Saariselän alueella astuvat uuteen aikakauteen. Tästä enemmän toisaalla tässä lehdessä. Meton toiminnan ja jäsenistön edunvalvonnan kannalta omistajamuutos on merkittävä. Voimavarat jäsenistön edunvalvontaan lisääntyvät ratkaisun myötä noin yhden henkilötyövuoden verran.

Käyttöaste majoilla on viime vuosien aikana ollut Saariselän keskitasoa, mutta asiakkaat ovat tulleet pääosin muualta kuin Meton jäsenistöstä. Vuosittain asiakaskunnasta noin kuusikymmentä henkilöä on ollut Meton jäseniä.

Lomamajojen jäsenedut säilyvät ennallaan. Lisäksi jäsenille tulee enemmän erihintaisia majoittumisvaihtoehtoja Saariselän alueella. Saariselän majat ovat meille tärkeitä jatkossakin, mutta omistajamuutoksen myötä kaikki osapuolet pystyvät keskittymään tehokkaammin omaan ydintoimintaansa.

Ensimmäiset merkit puun kysynnän kasvusta ovat nyt havaittavissa. Äänekosken tehtaan valmistuminen syksyllä ja muut merkittävät investoinnit monella tehdaspaikkakunnalla vauhdittavat toimintaa myös metsissä. Tulevaisuus näyttää lupaavalta myös tulevia investointeja ajatellen. Metsävarat tulevat riittämään myös uusiin rakennuspäätöksiin. Lähinnä tulee mieleen sellaiset K-alkuiset paikkakunnat kuin Kemijärvi, Kuopio ja Kemi. Toivottavasti jo tämän vuoden puolella saamme lisää hyviä uutisia ja päätöksiä.

Meton jäsenkunnalle on tärkeää, että metsiä hoidetaan ja hyödynnetään mahdollisimman aktiivisesti ja kestävästi.  Tähän kestävyyteen kuuluu myös henkilöstön mitoitus. Ei ole järkevää liiketoimintaa, jos henkilöstöä on liian vähän. Siitä seuraa kustannuksia ja työyhteisön oireilua, kuten sairastelua ja työuupumusta, sekä henkistä että fyysistä.

Suomi täyttää tänä vuonna sata vuotta. Juhlavuotena Meton jäsenet istuttavat tulevaisuuden metsiä ympäri Suomea. Metsällä ja metsäammattilaisilla on ollut ja tulee olemaan myös tulevaisuudessa kiinteä osa Suomen itsenäistä historiaa!

Hyvää kesää kaikille!

Håkan Nystrand
puheenjohtaja
METO – Metsäalan Asiantuntijat ry

Takaisin