Vapaaehtoisuuden varassa
Viime marraskuussa keskustelua maataloudesta leimasi kannattavuuden lisäksi erään ministerin näkemys viljelijöiden ilmastotoimien perustumisesta liiaksi vapaaehtoisuuteen. Seuratessa kuluvan vuoden satotasoja, tuotantopanosten hinnan nousua ja tulevan kevään kylvöjen hintalappua näyttäytyy vapaaehtoisuus mielestäni aivan eri näkökulmasta. Suomalainen ruoantuotanto on täysin viljelijöiden vapaaehtoisuuden varassa. Kuluttajana minua hävettää, ettei alkutuottajalle ohjautuva osuus ole suurempi.
Kuivuus kuritti kesällä. LUKEn 24.11. julkaiseman tilaston mukaan tänä syksynä korjattiin 2,6 miljardin kilon viljasato, mikä on lähes 30 prosenttia pienempi kuin keskimääräinen satotaso viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yhtä pieni viljasato on viimeksi korjattu vuonna 1992 ja ohrasato oli heikoin lähes 50 vuoteen.
Agrologien Liitossa valmistaudutaan kuromaan väliin jääneitä tapahtumia ja tilaisuuksia kuluvana vuonna. Kymppikurssit käynnistyvät maaliskuussa ja jatkuvat syksyyn. Nämä siis koronatilanteen salliessa.
Iloksemme voimme myös ilmoittaa, että Kanta-Hämeen Agrologit järjestävät kesäpäivät 9. heinäkuuta. Yhdistys on esimerkki siitä, kuinka muutaman vuoden hiljaiselosta voi ponnistaa takaisin aktiiviseksi toimijaksi. Puheenjohtaja Päivi Merosen mietteitä, miten tähän on päästy, kuultiin Agrologien Liiton ja METO – Metsäalan Asiantuntijat ry:n aluetapaamisessa Jyväskylässä. Samaisessa tilaisuudessa kuultiin yhdistysten menosta koronavuonna ja ajatuksia tulevasta.
Jokainen yhdistys on jäsentensä summa.
Anne Laitinen, toiminnanjohtaja
Agrologien Liitto ry
anne.laitinen@luva.fi
p. 050 514 3711