VALIKKO
Viestitään luonnonvara-alasta

Viestitään luonnonvara-alasta

Olin tänään hirvijahdissa 11 asteen pakkasessa ja passituksen kesto oli 2,5 tuntia. Seisoin hiljaa paikallani, mutta en jäätynyt. Kerrospukeutuminen, Muckbootsit ja putkihuivi niskaa suojaamassa ovat kokemuksen kautta opitut keinot, millä pysyn lämpimänä.

Pohdin passissa Metsämiesten Säätiön Taloustutkimus Oy:llä teettämää tutkimusta ”Mielipiteet metsäammattilaisista ja työn jäljestä metsässä”, johon vastasi 1569 henkilöä. Tiedon puute näkyi läpi linjan vastauksissa: Vain 41 prosenttia tiesi, että Suomessa eniten metsää omistavat yksityiset ihmiset ja perheet, kun taas 44 prosenttia luuli, että eniten metsää omistaa valtio tai metsäteollisuus. Vain 38 prosenttia tiesi, että Suomen metsät kasvavat vuosittain enemmän kuin niitä hakataan. Vasemmistoliiton tai Vihreät puolueekseen ilmoittaneista n. 76 prosenttia luuli, että puuta hakataan kasvua enemmän. Tutustu tuloksiin, löydät ne Metsämiesten Säätiön sivuilta: www.mmsaatio.fi.

Tutkimuksen mukaan 38 prosenttia vastaajista ei pitänyt metsästystä kovin tai lainkaan tärkeänä. Itse perustelen sen tärkeyttä hirvikolareiden ja metsätuhojen vähentämisellä, puhtaalla lähiruoalla, sekä kylien yhteisöllisyyden ja elinvoiman ylläpitäjänä. Mutta myös maanpuolustusosaamisella, koska jahdissa kuunnellaan ja noudatetaan jahdin johtajan käskyjä ja käsitellään asetta harkiten ja turvallisesti. Metsästäjät tekevät SRVA-työn ilmaiseksi eli jäljittävät kolarieläimet ja lopettavat niiden kärsimyksen. He tekevät riistahavainnot, joiden pohjalta Luonnonvarakeskus julkaisee vuosittain mm. hirvieläin-, suurpeto- ja metsäkanalintukannat. Metsästäjien tekemää työtä ja metsästyksen hyötyjä ei tunneta, mikä johtaa sen aliarvostukseen.

”Luulo ei ole tiedon väärtti”, mutta moni somettaa kärkkäästi luulon ja sen synnyttämien tunteiden pohjalta. Jokaisen luonnonvara-alan ihmisen kannattaa jatkossa aktiivisesti viestiä oikeaa tietoa alastamme.

Jäimme tänään ilman hirveä, mutta omassa hirviporukassa oli mukava olla, kuten aina.

Hyvää mieltä ja lämmintä joulun odotusta Sinulle! Onnea uudelle vuodelle 2024!

Tiina Eklund, päätoimittaja Luonnon Varassa-lehti
tiina.eklund@luva.fi, p. 040 76 101 75

Takaisin