VALIKKO

Aktiivinen metsäasiantuntija Keski-Suomesta

Ville Pätynen on aktiivinen ja positiivinen kaveri. Hän toimii Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomessa metsäasiantuntijana ja vastaa Petäjäveden eteläisestä alueesta. Omassa tiimissä Villen erikoisosaamisalaa ovat metsätieasiat. Tätä mieluisaa työtä on luvassa jatkossa lisää, sillä ensi vuoden alusta Ville vastaa metsätieasioista koko metsänhoitoyhdistyksen alueella.

– Metsä- ja yksityisteissä on paljon patoutunutta työtä sekä hoito- että hallintopuolella. Mielenkiintoista hommaa luvassa, toteaa Ville.

Muuta kuin mustavalkoista

Villen mukaan metsänomistajista on vuosien myötä tullut tuttavia ja ystäviä.

– Joissakin keskusteluissa metsänomistajia tunnutaan pitävän jopa tyhminä, että he vain hakkaavat metsiään ja kaivattavat ojia. Todellisuudessa metsänomistajat ovat äärimmäisen fiksua porukkaa ja he miettivät erilaisia metsänhoitovaihtoehtoja, Ville sanoo.

– Metsiä hoidetaan, mutta siellä huomioidaan luonto-, suojelu- ja virkistysarvot. Euro kulkee rinnalla, mutta on harvoin tärkein asia. Valtaosa metsänomistajista suojelee itselleen arvokkaita kohteita.

Myös Ville ja hänen vaimonsa omistavat metsää. Anita Pätynen on akvaattisten tieteiden tohtori ja työskennellyt useissa ympäristöalan hankkeissa.

-Työssäni pyrin löytämään joka tilalta hyvät luontaiset kohteet, jotka jätetään käsittelemättä. Näin edistetään monimuotoisuutta pienialaisillakin kohteilla. Suojelu ja metsäasiantuntijat sijoitetaan mediassa usein äärilaitoihin, vaikka jokainen metsäasiantuntija on pohjimmiltaan myös luonnonsuojelija. Emme ole mitään metsätuholaisia, Ville sanoo.

-Pyrin hoitamaan metsiä kestävästi. Kun elanto ja virkistys tulevat niistä, on asia itselleni erityisen tärkeä, Ville sanoo.

Ville Pätynen työskentelee metsäasiantuntijana Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomessa.

 

Elämää metsästä

Ville vietti kolme viikkoa sitten 40-vuotispäiviään. Metsässä hän on viihtynyt jo poikasesta.

– Metsä on minulle luontainen paikka. Lapsena siellä rakennettiin majoja ja leikittiin. Sain metsästyskortin 11-vuotiaana ja olen metsästänyt siitä asti. Nikkarilan metsäkouluun menin pikkuserkun perässä.

– Kyllähän tämä on elämäntapa olla metsäilijä. Työ ja harrastukset ovat metsässä, aika kuluu täällä, vaikka asun kaupungissa, Ville sanoo.

Hän harrastaa kestävyysurheilua, musiikkia, metsästystä ja omien metsien hoitoa. Soutu on nyt ykköslaji. Hän on viime vuoden sisäsoudun Suomen Mestari. Lapsuuskaverin kanssa treenataan nyt Sulkavan soudun kahden miehen vuorosoudun kisoihin.

– Aiemmin soitin lasten musaa bändissä, mutta lopetettiin, kun lapset kasvoivat isoiksi. Soittimeni ovat kitara ja basso. Nykyään olen metsäammattilaisista ja konservatorion käyneistä muusikoista koostuvan 60-70-luvun musaa soittavan bändin ”Risto & Riemuvoitto ja The Ripattes” basisti. Pääsin kovaan porukkaan ja opin koko ajan uutta entisenä punk-basistina, Ville kertoo.

– Tässä iässä pitää hakeutua epämukavuusalueelle, niin voi oppia uutta. Tämä fraasi sopii myös työelämään. Kun opiskelet uutta, niin homma pysyy mielekkäänä. Kuten myös urheilussa. Kun treenataan kovaa, niin kuntokin paranee. Nykyinen työelämä on niin kovatahtista, että ilman hyvää kuntoa ei siellä välttämättä jaksaisi, Ville toteaa.


Aiemmin Ville soitti lasten musikkia bändissä, josta tämä kuva. Nykyisin hän on metsäammattilaisista ja konservatorion käyneistä muusikoista koostuvan bändin basisti, joka soittaa 60-70-luvun musiikkia.

 

Keskustelua ja vaikuttamista

Ville on aktiivinen kaveri myös järjestöpuolella.

– Toimin parissa järjestössä rahastonhoitajana, olen METO – Metsäalan Asiantuntijat ry:n, riistanhoitoyhdistyksen ja metsästysseuran hallituksessa. Olen mukana niissä asioissa, jotka ovat itselleni tärkeitä. Voin vaikuttaa niihin olemalla mukana, Ville sanoo.

– Asioita ei ratkaista sosiaalisessa mediassa, eikä päätöksiä tehdä siellä. Jos haluaa oikeasti vaikuttaa asioihin, pitää lähteä mukaan sinne missä niistä päätetään.

Tärkein voimavara Villelle on oma perhe, Anita ja pojat Leevi ja Viljo.

– Kun kotiasiat ovat kunnossa, jaksaa töissäkin hyvin, Ville toteaa.

– Erityisen tärkeää minulle on, että puhumme Anitan kanssa kotona paljon asioista. Käymme hyviä keskusteluja ja olen saanut häneltä ympäristöpuoleen paljon näkemyksiä ja osaamista.

-Työssäni pyrin löytämään joka tilalta hyvät luontaiset kohteet, jotka jätetään käsittelemättä. Näin edistetään monimuotoisuutta pienialaisillakin kohteilla, Ville kertoo.

 

Teksti: Tiina Eklund 10.6.2020 klo 8.58

Takaisin