VALIKKO

Metsäasiantuntijoiden työehtosopimusalat kokoontuvat paraikaa Jyväskylässä

METO – Metsäalan Asiantuntijat ry:n (Meto) kymmenen eri työehtosopimusalaa kokoontuvat paraikaa Jyväskylässä. Läsnä hybridikokouksessa on yli 100 metsäasiantuntijoiden edustajaa ympäri Suomen.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tervehti kokouksen osallistujia:

– Hyvät metsäalan asiantuntijat. Metsäala on ratkaisujen ala sekä nyt, että tulevaisuudessa. Te alan asiantuntijat olette siis mitä suurimmassa määrin ratkaisijan paikalla, muistutti ministeri Leppä.

Hän kertoi metsäkeskustelun olleen kuluneen kesän ja syksyn aikana erittäin vilkasta ja harvoin metsiin kohdistuneen näin laajaa mielenkiintoa aina kansainvälistä mediaa myöten.

– Metsät ja niiden kestävä hyödyntäminen ovat Suomen hyvinvoinnin vahva perusta. Uusi metsästrategia on siksi Suomelle tärkeä. Kenties tärkeämpi kuin millekään muulle EU-jäsenmaalle. Suomelle on ehdottoman tärkeää pitää metsäasiat omissa kansallisissa käsissä jatkossakin, ministeri Leppä muistutti Meton kokouksen osallistujia.

Ministeri Leppä kertoi arvostavansa metolaisten tekemää työtä:

– Hyvät metolaiset. Te olette paljon vartijoina. Monella tapaa juuri teidän työnne ratkaisee sen, että metsäteollisuudessa on käytettävissään jalostettavaa puuta ja että oikea puu on oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

– Teillä kaikilla on paljon osaamista ja annettavaa toinen toisillenne ja koko yhteiskunnalle. Te voitte olla ylpeitä työstänne.

Myös STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toi tervehdyksensä sopimusalojen kokoukseen. Hän näki työnantajapuolen asenteen muuttuneen viime aikoina:

– Näihin aikoihin asti ay-liike on yhdessä työnantajapuolen kanssa sopinut työn hinnasta ja muista työn tekemisen ehdoista. Työnantajapuoli haluaa nyt luopua tästä ja sen perimmäinen tarkoitus näyttää olevankin romuttaa yhteiskuntaan vakautta ja ennakoivuutta tuonut neuvottelu- ja sopimusjärjestelmä, luopua yleissitovuudesta ja vahvistaa työnantajien direktio-oikeutta – siis lisätä isäntävaltaa. Puheet ovat kauniita, mutta olemme aikamatkalla työelämän menneisyyteen, sanoi puheenjohtaja Palola.

Meton sopimusalat valitsevat hallituksen ja edustajiston järjestölle. Kokous on kaksipäiväinen ja jatkuu huomenna perjantaina.

Kuva: Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sekä STTK:n puheenjohtaja Antti Palola tervehtivät Meton sopimusalojenkokouksen osallistujia.

Takaisin